Чубаров заявив про зволікання в роботі конституційної комісії щодо Криму.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає за доцільне скликати засідання конституційної комісії з метою напрацювання змін до Основного закону щодо Криму.

 

"По-моєму, саме зараз, з точки зору інтересів України, час проводити це засідання, щоб потім під час голосування у Верховній Раді визначилися всі політичні сили – чи справді вони думають про майбутнє українського Криму або просто говорять одне, а потім роблять інше", – сказав Чубаров в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

Політик не зміг відповісти на запитання, чому конституційна комісія не збирається. "Я не бачу жодних перешкод для якнайшвидшого проведення засідання комісії", – сказав Чубаров, припустивши, що зволікання, можливо, зумовлені якимись політичними мотивами.

 

Рефат Чубаров нагадав, що суть конституційних змін, запропонованих робочою групою, – право кримськотатарського народу на своє самовизначення.

 

"Ми нарешті показуємо, що є джерелом Кримської автономії. Ми там чітко записуємо, що джерелом Кримської автономії є право кримськотатарського народу на своє самовизначення як корінного народу в Україні", – розповів Чубаров.

 

"Ми намагаємося виписати повноваження представницьких і виконавчих органів Кримської автономії. Ми намагаємося виписати механізм, який міг би збалансувати можливості представництва та захисту прав усіх, хто живе в Криму, зокрема і кримських татар як корінного народу. Ми там передбачаємо такі принципи, які могли би потім вилитися в конкретні правові механізми, скажімо, в закони про вибори представницького органу автономії, в закони про формування виконавчої влади автономії", – сказав він.

 

Чубаров також розповів, що робоча група виносить на обговорення конституційної комісії три варіанти назви автономії.

 

"Це те, що треба голосувати на конституційній комісії. Сьогодні є три пропозиції: Кримська автономія, зберегти стару назву – Автономна Республіка Крим, і Кримськотатарська автономія. Але це вирішуватиме конституційна комісія", – поінформував народний депутат.

 

 

 

30.10.2018