Європарламент стривожений російською мілітаризацією в Азові.

 

Структури Європейського Союзу стривожені тим, що Росія проводить масовану мілітаризацію Азовського моря.

 

Про це заявила високий представник ЄС з питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні, виступаючи перед депутатами Європарламенту під час слухань щодо ситуації в Азовському морі, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

“Ще тривожнішим за жорсткіший контроль з боку Росії за проходом суден через протоку є те, що паралельно з цим відбувається мілітаризація Азовського моря. Росія розпочала застосовувати дедалі більше військових кораблів в цьому регіоні, і Україна частково відповіла на це збільшенням власної військової присутності”, – зазначила Могеріні. 

 

Дипломат вважає, що мілітаризація Азовського моря не відповідає нічиїм інтересам. “Вона може лише дестабілізувати делікатну ситуацію з безпеки у ширшому регіоні Чорного моря”, – сказала Могеріні.

 

З її слів, нинішні дії Росії в Азовському морі є зазіханням на український суверенітет.

 

"Будівництво Керченського мосту між Кримським півостровом і Російською Федерацією відбулося без згоди України і є ще одним порушенням українського суверенітету та територіальної цілісності. На додаток до цього міст ускладнює прохід суден в українські порти в Азовському морі", – обурилась Могеріні.

 

Голова європейської дипломатії нагадала, що шість місяців тому Росія почала запроваджувати новий режим інспекцій вантажних суден, які йдуть з українських портів в Азовському морі або прямують до цих портів. "Ці інспекції спричинили до тривалих затримок, які драматично зросли протягом кількох останніх місяців. Це має прямі наслідки для контрактів не лише українських експортерів, а також для кораблів під прапорами держав Європейського Союзу", – підкреслила Могеріні, зазначивши, що на цей час понад 200 кораблів та суден під українськими та міжнародними прапорами зазнали таких заходів контролю з боку Росії, що у деяких випадках тривали декілька діб.

 

Федеріка Могеріні наголосила, що Європейський Союз ніколи не визнає анексію Криму Росією. "Я вдячна Європейському парламенту за те, що тримає у центрі уваги ситуацію у Чорному морі після анексії Російською Федерацією Кримського півострова", – наголосила вона.

 

Загалом же, як свідчить аґенція "Укрінформ", більшість учасників дебатів заявила про неприпустимість агресивних дій Росії в Азовському морі, котра, на думку депутатів ЄП, може спричинити до ескалації нового конфлікту в Європі. Частина закликала до запровадження проти Кремля додаткових санкцій.

 

 

"Порушення з боку Росії міжнародного права – це не новий факт. Але спроба анексії Азовського моря та часткова блокада українських портів – це черговий серйозний виклик, що погіршує європейський режим на морях. Очевидно, що це серйозніше, ніж торговельні та економічні питання. Ситуація в Азові поступово може перетворитися на новий конфлікт", – заявила від імені політичної групи Європейської народної партії депутат Сандра Калнієте.

 

Представник політичної групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Віктор Боштінару відзначив, що будівництво Керченського моста та події в Азовському морі – це чергова атака з боку РФ проти суверенітету, безпеки та територіальної цілісності України, а також пряме порушення міжнародного права.

 

"ЄС мусить сприяти вирішенню ситуації, і навігація в Азовському морі повинна бути повернута до норм міжнародного морського права", – заявив представник "есдеків".

 

Він додав, що ситуація загрожує усьому східному флангу НАТО, а також безпеці країн-членів.

 

"Агресивна позиція Росії в Азовському морі є черговим прикладом, що ця країна застосовує заходи для недопущення туди доступу", – відзначила депутат від групи Консерваторів та реформістів Анна Фотига.

 

Натомість депутат від політичної групи Альянсу лібералів та демократів за Європу Петрас Ауштревічус наголосив на необхідності запровадження проти Росії додаткових санкцій.

 

"Єдиною відповіддю на це грубе порушення міжнародного права є запровадження додаткових обмежених заходів проти агресивного Кремля", – переконаний політик.

 

Ауштревічус також відзначив, що ЄС повинен застосувати юридично-правові заходи щодо європейських компаній, окремих людей і навіть країн, які співпрацюють з російською стороною, порушуючи режим санкцій.

 

"Події в Азовському морі треба розглядати у контексті російської окупації Криму", – заявила натомість представниця "зелених" Ребека Гармс.

 

Вона висловила думку, що ОБСЄ мусить розширити свій моніторинговий мандат на територію Азовського моря, а ЄС і НАТО мають перекинути військові кораблі у регіон, щоб запобігти ескалації.

 

 

23.10.2018