Туреччина відпустила на волю американського проповідника.

Саме через ув’язнення пастора Ендрю Брансона Вашінґтон запровадив санкції проти Анкари.

 

 

Суд в Туреччині в п'ятницю, 12 жовтня, ухвалив рішення звільнити з-під домашнього арешту американського пастора Ендрю Брансона (Andrew Brunson), судове переслідування котрого стало причиною запровадження американських санкцій проти керівників МВС і Міністерства юстиції Туреччини. Це рішення розглядається як крок, спрямований на поліпшення американсько-турецьких відносин, які істотно погіршилися останнім часом.

 

Брансон вже полишив Туреччину. Згідно з повідомленням Білого дому, літак ВПС США, на облавку якого пеербуває Ендрю Брансон, покинув повітряний простір Туреччини. Пастор буде спершу доставлений до Німеччини, на військову базу США Ramstein, де пройде медогляд. Після цього він вилетить до Сполучених Штатів. В суботу, приблизно опівдні (за східним часом США), літак з пастором повинен приземлитися на військовій базі Andrews  неподалік від Вашінґтона. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що в суботу ж Брансон, ймовірно, відвідає Білий дім. Відповідаючи на запитання, чи будуть з Туреччини зняті американські санкції у зв'язку зі звільненням Брансона, Трамп сказав, що таких угод він не укладав.

 

Брансон прожив в Туреччині більше 20 років. Він був заарештований і відправлений до в'язниці два роки тому. З липня цього року він перебував під домашнім арештом. Пастора звинуватили в зв'язках з курдськими бойовиками і прихильниками Фетуллаха Ґюлена – релігійного діяча, котрого влада Туреччини звинувачує в спробі державного перевороту. Брансон відкидає ці звинувачення.

13.10.2018