США запровадили санкції проти Туреччини.

Причиною стало переслідування турецькою владою американського священика Ендрю Брансона.

 

 

Білий дім запровадив санкції проти двох турецьких міністрів – керівника МВС Сулеймана Сойлу і голови Міністерства юстиції Абдулхаміта Ґюля – у зв'язку зі справою американського пастора Ендрю Брансона (Andrew Brunson), котрий перебуває в ув'язненні в Туреччині з жовтня 2016 року. «За розпорядженням президента Міністерство фінансів вводить санкції проти міністра юстиції і міністра внутрішніх справ Туреччини, які відігравали провідну роль в затриманні й арешті пастора Брансона», – розповіла на брифінгу прес-секретарка Білого дому Сара Сандерс.

 

Це означає, що всі американські рахунки і активи міністра юстиції Туреччини Абдулахміта Ґюля і міністра внутрішніх справ Сулеймана Сойлу заморожені. Окрім того, громадянам США заборонено укладати угоди з ними. Про це повідомила інформаційна аґенція Bloomberg.

 

У Туреччині пастора звинувачують у співпраці з проповідником Фетхуллахом Ґюленом, котрого Анкара вважає відповідальним за невдалу спробу державного перевороту в 2016 році, а також йому закидають підтримку забороненої в країні Партії праці Курдистану. Брансон відкидає звинувачення.

 

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу так прокоментував запровадження санкцій: «Ми не зможемо вирішити наші проблеми, якщо адміністрація США не зрозуміє, що не досягне своїх незаконних вимог за допомогою таких методів». Міністр юстиції Абдулахміт Ґюль заявив, що санкції йому не зашкодять: «У мене немає іншої мрії, окрім як жити на цій землі і померти на ній». Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан заявив, що США ризикують втратити союзника в особі Анкари.

 

Раніше президент США Дональд Трамп вимагав від турецької влади негайно звільнити пастора, пригрозивши обкласти Туреччину санкціями. У відповідь Ердоґан сказав, що ці загрози його не лякають і що його позиція щодо Брансона, котрий провів за ґратами вже майже два роки, не зміниться.

02.08.2018