Туреччина виставила умови США щодо звільнення пастора Брансона.

Білий дім відкинув умови Анкари.

 

 

США відхилили пропозицію Туреччини звільнити американського пастора Ендрю Брансона (Andrew Brunson) в обмін на скасування багатомільярдного штрафу, який Вашінґтон наклав на турецький державний банк за порушення режиму санкцій щодо Ірану.

 

«Всі інші питання можна буде розглядати тільки після того, як Брансон вийде на свободу», – процитував телеканал CNN високорангового представника американської адміністрації. Ще раніше президент Сполучених Штатів Дональд Трамп написав на Twitter: «Ми нічого не платитимемо за звільнення ні в чому не винної людини, але контакти з Туреччиною урізаємо». Міністр фінансів США Стівен Мнучін заявив, що адміністрація готова застосувати до Туреччини додаткові санкції, якщо Брансона не буде звільнено.

 

Пастор Ендрю Брансон, котрому загрожує 35 років в'язниці, був заарештований два роки тому за те, що нібито отримував з-за кордону кошти для ведення підривної антидержавної діяльності. Турецька прокуратура звинувачує його в контактах з Фетхуллахом Ґюленом – ісламським проповідником, котрий мешкає в Америці, якого в Анкарі вважають винним в організації невдалого державного перевороту влітку 2016 року.

 

З початку серпня курс турецької ліри обвалився на тлі запровадження американських санкцій проти Туреччини. Зокрема, Вашінґтон підвищив мита на турецькі тютюн, сталь і алюміній з 25 до 50 відсотків. Національна валюта Туреччини подешевшала після цього на 14 відсотків, а з початку року – більш ніж на 40 відсотків.

20.08.2018