Пора року впливає на продуктивність розуму

 

Когнітивні здібності старших людей змінюються з порою року. Пізнього літа та ранньої осені результати нейропсихологічного тесту здорових людей та пацієнтів, хворих на Альцгеймера, суттєво кращі, ніж взимку та навесні,  інформує міжнародна команда вчених у віснику «PLoS Medicine». Відповідні відмінності даються взнаки і на генній активності мозкових клітин, і на вмісті бета-амілоїду в спинномозковій рідині. А це – діагностична ознака пацієнтів, хворих на Альцгеймера. Виявлена кореляція важлива для медичної діагностики недуги і могла б допомогти в напрацюванні нових форм її лікування.



Зображення: kmicican / pixabay.com, CC0 1.0 Universell (CC0 1.0) 

 

«Пояснивши механізми, що лежать в основі сезонних впливів на когнітивні здібності людини, можна відкрити нову терапію хвороби Альцгеймера», – пишуть Андрю Лім (Andrew Lim) та його колеги з Університету Торонто. Науковці використали дані п’яти досліджень з Канади, Франції та США, в яких загалом узяло участь 3 353 людей у віці понад 60 років. З допомогою стандартизованих методів тестування дослідники виміряли здатність концентруватися та мисленнєву продуктивність у чоловіків і жінок.

 

Крім того, в 321 піддослідного взяли проби рідини зі спинного мозку, щоб дослідити вміст бета-амілоїду-42 – білка, який відповідає за типові для Альцгеймера відкладення в мозку пацієнтів.

 

У 507 з 1410 учасників, які померли, науковці проаналізували активність певних генів у префронтальній корі – регіоні мозку, що відповідає за когнітивні здібності.

 

Дослідження підтвердило, що взаємозв’язок між мисленнєвими можливостями та порою року існує як у здорових людей, так і в тих, кому діагностували незначні когнітивні розлади і навіть Альцгеймера. У перехідний період між літом та осінню вимірювані когнітивні здібності досягали максимуму. Різниця між ними і найнижчими річними показниками була значною і дорівнювала середній втраті розумових здібностей в результаті старіння на 4,8 року.

 

Крім того, взимку і навесні  діагностичні критерії легкої та тяжкої деменції були виразнішими на 30%, порівняно з дослідженнями влітку і восени. Деякі гени мозкової тканини, задіяні в когнітивних процесах, своєю активністю засвідчили паралельні сезонні зміни. При статистичній оцінці до уваги брали, зокрема, депресію, тривалість сну та масштаби фізичної активності піддослідних.

 

Пояснивши, які сезонні чинники спричиняють підвищення та зниження розумової активності, можна розробити засоби, що б протидіяли зниженню рівня розумової продуктивності. При цьому потрібно детальніше придивитися до впливів середовища, тобто світла й температури, сезонної поведінки й змін у харчуванні та обміні речовин. Можливо, важливі й коливання рівнів тестостерону, мелатоніну та вітаміну D, що відбуваються упродовж року.

 


Joachim Czichos
Jahreszeit beeinflusst Denkleistung alter Menschen
Hirnforschung Kognitionswissenschaft Medizin Neurophysiologie 06.09.2018
Зреферувала С. К.

 

09.10.2018