Діалог Варфоломія та Кіріла на Фанарі

 

Про що говорили два предстоятелі Вселенського Патріархату та Російської Православної Церкви? Які аргументи і розбіжності, а також які бурхливі діалоги відбулися під час зустрічі Варфоломія і Кіріла на Фанарі в кінці серпня цього року? Всі ці деталі розкриваються в тексті стенографічного протоколу, який оприлюднює othodoxia.info.

 

Під час зустрічі між Варфоломієм та Кірілом, яка тривала приблизно три години, було обговорено всі питання щодо різниць та розбіжностей між двома Церквами і, серед них, питання української Церкви та відсутності Російської Церкви на Критському Священному і Великого Синоді, а також їхні погляди і позиції з питання міжцерковних відносин та міжхристиянського діалогу.

 

Як може побачити сам читач з діалогу, який провели два предстоятелі, Вселенський Патріарх вважає, що Україна не є предметом юрисдикції Москви, – позиція, якої цілковито не сприймає Москва.

 

"Ми ніколи не переставали усвідомлювати, що ми є однією країною і одним народом. Неможливо відірвати Київ від нашої країни, бо Київ – це вихідний пункт нашої історії. Національна самосвідомість росіян і українців – це запорука збереження єдності Російської Православної Церкви," – сказав Патріарх Московський і Всія Руси, який вважає, що джерелом усіх проблем в реґіоні є Унія після Фераро-Флорентійського собору.

 

"Якби не було цієї Унії, то не змогли б висвятити без згоди Константинополя митрополита Іони [в тексті оригіналу помилково Ιώβ – Z], не змогли би самопроголосити автономію, і тепер ніхто не може сказати, до яких пір тривала юрисдикція Константинополя на цих землях," – стверджував патріарх Кіріл, який підкреслив, що ідея окремої української нації була розроблена в кінці 19-го століття прихильниками Унії з метою розширення їхнього впливу в країні і відірвати її від влади царя.

 

ПОВНА РОЗБІЖНІСТЬ

 

Читаючи діалог двох предстоятелів, відразу розумієш повну розбіжність між Варфоломієм та Кірілом в питанні щодо автокефалії Української Церкви як Церкви окремої суверенної держави.

 

Наступний діалог є типовим прикладом цієї розбіжності:

 

Вселенський Патріарх: Українці під владою Росії не відчувають себе комфортно та бажають бути абсолютно вільними в релігійному і політичному плані і тому попросили Церкву-Матір допомогти їм. Церква-Матір вважає їхнє прохання законним і буде вести ту політику, яка була визначена на останній сесії Священного Синоду.

 

(...) Крім колишнього президента Януковича, з яким я зустрічався років десять тому, всі інші приїжджали та молили Вселенський Патріархат про надання автокефалії. В останні роки не тільки президент Порошенко, а і парламент країни прийняли відповідні рішення...

 

Московський патріарх: Святіший, всі ті, яких ви згадали, є тою самою політичною силою.

Вселенський патріарх: Але вони ж є представниками українського народу.

 

Московський патріарх: Вони не є представниками народу. Захопили владу в результаті державного перевороту під час повстання "Майдану". Вони хочуть автокефалію, щоб зміцнити свою владу, яку захопили незаконно. Народ їх скине і пожене із влади, тому вони і прагнуть та хочуть автокефалію – для того, щоб утриматися при владі з підтримкою авторитету Вселенського Патріархату.

 

І далі розмова триває таким чином:

 

Вселенський патріарх: Видати Томос автокефалії Українській Православній Церкві – це право Матері-Церкви.

 

Московський патріарх: Надання автокефалії Українській Церкві – це питання не тільки Константинопольської Церкви, але і всіх православних Церков, і отже, і нашої православної Церкви.

 

Тоді Вселенський патріарх нагадав Московському патріарху, що він сам, а також митрополит Іларіон не можуть відвідати Україну, і що священнослужителі не згадують його під час Служби Божої. "Хіба ви не вважаєте, що це є проблемою? Чи не є це переконливим доказом того, що ви небажані?" – запитав Вселенський патріарх.

 

"Ви пов'язуєте ці питання, Святіший, зі ставленням українського народу до мене чи зі ставленням до нинішньої політичної влади? Думаю, що це дві різні речі. Нині та політична сила, яка презентує лише 8% населення, є проти мене, але народ України своїми молитвами мене підтримує," – відповів Московський патріарх Вселенському і продовжував: "Саме вони, а не політики, є Церквою".

 

СПРОБА ПРИНИЗИТИ МАТІР-ЦЕРКВУ

 

Під час обговорення цих питань між двома предстоятелями кілька разів можна було зрозуміти радикальну різницю в підходах їхніх Церков щодо інтерпретації історичних подій. Московський патріарх кілька разів підкреслив необхідність організації наукової конференції, яка буде займатися питаннями аналізу історичних подій, але Вселенський патріарх зазначив, що "такий підхід відтермінує справу до грецьких календ".

 

"Вважаю, що діалог є кориснішим, ніж помилки, які будуть порушувати єдність православ'я", – відповів Московський патріарх. Відразу виник наступний діалог:

 

Вселенський патріарх: В жодному разі Вселенський Патріархат не порушив єдності і згоди. Ті, хто хоче підривати авторитет Константинопольської Матері-Церкви, роблять це, намагаючись її принизити.

 

Московський патріарх: Ви маєте на увазі нас, Святіший?

 

Вселенський патріарх: Саме так.

 

Московський патріарх: Тому ми і приїхали сюди, Святіший, щоб роз'яснити це питання.

 

Вселенський патріарх: Ви, Святіший, говорите про те, що у вас є мільйони віруючих і що ви через це маєте політичну силу. Але скільки з цих мільйонів були хрещені? Скільки з них ходять до церкви на богослужіння? Для православ'я число віруючих ніколи не було критерієм. Навпаки, завжди критерієм були святі правила, традиція і канонічний порядок.

 

ВЕЛИКІ РОЗБІЖНОСТІ

 

Серед питань, які обговорювали під час зустрічі в Константинополі, крім відомого питання про юрисдикцію Вселенського Патріархату в Україні, було і питання заперечень російської Церкви права на "апеляцію" та права надавати Томос про автокефалію Церкві в цілому.

 

Щодо апеляцій, Вселенський патріарх попросив Московського патріарха надіслати йому досьє Філарета, який вже кілька разів подавав заяви про розгляд своєї справи.

 

Патріарх Варфоломій посилався на правила 9 і 17 Халкідонського Синоду, згідно з якими право на такі дії має Константинопольський Патріархат. Однак Московський патріарх заперечує це право.

 

"Відповідно до нашого підходу, правило 9 і 17 Вселенського Халкідонського Синоду надають Архієпископу Нового Риму право приймати заяви про апеляцію митрополитів і екзархів, які підлягають його юрисдикції. Якщо я правильно пам'ятаю, Підаліон так інтерпретує ці правила. Це питання ми повинні обговорити спільно," – сказав патріарх Кіріл.

 

Далі патріарх Кіріл пояснив офіційний підхід і позицію Російської Православної Церкви до українського питання: "Ми підходимо до цієї практики по-іншому. Привілей Вселенського Патріархату видавати Томос для заснування автокефальних Церков практикується не тому, що він володіє цією владою, а тому що місцеві православні Церкви були створені в межах країн його традиційної юрисдикції. Україна є частиною російських земель Російської Церкви".

 

БРЕХНЯ МИТРОПОЛИТА ВОЛОКОЛАМСЬКОГО ІЛАРІОНА

 

Особливо суворим був Вселенський патріарх до митрополита Волоколамського Іларіона, якого він звинуватив при Московському патріарху в тому,  що той веде дуже ворожу політику проти Константинопольського Патріархату і що він систематично його оббріхує.

 

Зокрема, він згадав про недавнє інтерв'ю митрополита, де він натякав, що Вселенський патріарх підкуплений, що викликало дуже сувору реакцію з боку предстоятеля Константинопольського трону.

 

"Ви заявили, що Президент Порошенко підкупив Вселенський Патріархат. Я вас питаю прямо: чи ви можете це довести? Якщо не можете, то ви зводите наклеп на Материнську Церкву, і вона накладе на вас прокляття", – сказав патріарх митрополиту, продовжуючи: "Не можна вибачити свідому брехню..."

 

Митрополит Іларіон відповів, що в своєму інтерв'ю він не згадав Порошенка. "Я сказав, що розкольники, які приїжджають до Вселенського Патріархату, відомі нам в Росії, і що вони не приходять з порожніми руками". Тоді Вселенський патріарх відповів йому: "Все з вами зрозуміло".

 

Цей напружений діалог був перерваний Патріархом Московським, який попросив Патріарха Варфоломія обійняти Митрополита Іларіона своєю любов'ю, але відповідь Вселенського Патріарха була категоричною: «Святий Брате, він це робив багато разів, він постійно агресивний і ворожий до Материнської Церкви Константинополя. Прошу вас покарати його, щоб він поводився належно  до свого сану, бо його поведінка вам шкодить».

 

"МИ ПОВИННІ РОЗВИВАТИ ЗВ'ЯЗКИ З ВАТИКАНОМ І ПІДТРИМАТИ В ПРОБЛЕМІ З ПЕДОФІЛІЄЮ".

 

Особливо цікавою є заява патріарха Кіріла з питання міжхристиянського діалогу. Російський предстоятель зазначив у розмові з Вселенським патріархом, що у його Церкві немає ніяких питань щодо діалогу з Римо-Католицькою Церквою, підкреслюючи, що ці відносини "повинні розвиватися і розширюватися", і додав, що такого зустрічного бажання з боку протестантів немає, та висловив свої застереження щодо внутрішнього духовного життя, особливо щодо свячення жінок і гомосексуалістів.

 

Треба відзначити, що Московський патріарх роз'яснив свою позицію щодо скандалів стосовно педофілії, які є одними з найсерйозніших проблем Римо-Католицької Церкви.

 

"Криза, яку переживає нині Римо-Католицька Церква, і зусилля щодо її подолання, всі ці фантазії про педофілію стосуються і нас," – сказав патріарх Кіріл і додав, що "різні твердження, згідно з якими нібито тридцять років тому якийсь там єпископ щось там робив, без жодних доказів, завдає шкоди Церкві і створює дуже нездорову атмосферу. Ці звинувачення є катастрофічними, і ми, православні, повинні підтримати братів римо-католиків і продемонструвати нашу солідарність з ними".



Ανδρέας Λουδάρος
Οι διάλογοι των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας στην συνάντηση στο Φανάρι
orthodoxia.info, 28.09.2018

29.09.2018