Математик, який пояснив Рімана?

 

Британський математик сер Майкл Атія в понеділок на лекції в Гейдельберзі представив "просте доведення" відомої гіпотези Рімана, якій 160 років.

 

Це одна із найстаріших, найважчих і нерозв'язаних проблем в математиці, багато геніїв зламало на ній собі зуби. Вона тісно пов'язана із розподілом простих чисел на числовій осі, що є справою великої ваги, бо найбільші серед відомих простих чисел використовуються в популярних і важко розшифровуваних шифрах з публічним ключем, що застосовуються в банківських операціях. Вона є у списку семи проблем тисячоліття, оголошених Інститутом Клея.

 

Якщо математики не знайдуть дір в доведенні, то сер Атія дістане мільйон доларів нагороди.

 

Наразі є сумніви, чи доведення повне. Одна річ є певна. Професор Атія є одним з найбільших математиків нашого часу. Під час своєї довгої кар'єри (має 89 років) він зібрав всі доступні почесті в математичному світі.

 

В 1966 році він отримав Медаль Філдса за роботи з алгебраїчної геометрії, а в 2004 р. був удостоєний Абелівської премії. Обидві ці нагороди є математичним еквівалентом Нобелівської премії.

 

Народився в Лондоні (його батько походив з Лівану), але дорослішав в Судані та Єгипті. Повернувся навчатися до Великої Британії і майже все своє наукове життя провів в університетах Оксфорда та Кембріджа (рік пропрацював також у знаменитому Інституті перспективних досліджень в Прінстоні в США). Від 1990 до 1995 року був головою британського Королівського товариства, найстарішого наукового товариства у світі. Виконував також багато інших почесних функцій: ректора Трініті-коледжу в Кембріджі, канцлера Лестерського університету, голови Единбурзького королівського товариства. Багато років був також президентом Пагвос, руху вчених за роззброєння і мир.

 

На початку кар'єри його спеціальністю була алгебрична топологія і К-теорія, але пізніше працював також і на стику математики і фізики, розвиваючи концепції з калібрувальної інваріантності і теорії струн.

 


Piotr Cieśliński
Matematyk, który wyjaśnił Riemanna?

Gazeta Wyborcza 6.09.2018
Переклад О.Д.

 

26.09.2018