Сійярто пригрозив Україні через зчинення скандалу з угорськими паспортами.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто фактично визнав автентичність відеозапису з церемонією прийняття громадян України до угорського громадянства в будівлі консульства у Береговому, оприлюдненого напередодні українськими медіями. Дипломат пригрозив офіційному Києву сповільненням зближення України з Європейською Унією у зв'язку з недотриманням прав нацменшини.

 

Про це Сійярто оголосив на прес-конференції у Будапешті, повідомила прес-служба уряду Угорщини.

 

"Уряд не дозволить українській адміністрації погіршувати становище закарпатських угорців і засуджує спроби вчинення тиску на них", – зазначив голова угорської дипломатії.

 

Для Петера Сійярто виглядає "особливо недружнім" те, що відео записали на приховану камеру в будівлі консульства й тепер користають з нього у виборчій кампанії (?), "використовуючи антиугорські настрої у спробах здобути голоси".

 

На його думку, фіксацію вчинили за вказівкою офіційного Києва. В той же час, дипломатові здається, що виголошення присяги, записаної на відео, відповідає всім нормам.

 

"Подвійне громадянство є буденною практикою в Європейському Союзі, а відтак українські претензії заперечують те, начебто Київ є серйозним щодо європейської інтеґрації та приєднання до НАТО", – заапелював голова зовнішньополітичного відомства уряду Віктора Орбана.

 

Сійярто вважає "недружнім" і "ризикованим" намір спровадити із України консула Угорщини.

 

"Такий крок поставить відносини між двома державами в інакший вимір і не залишиться без відповіді", – пригрозив угорець.

 

"Угорщина продовжує стежити за розвитком подій і, ймовірно, використає додаткові заходи для сповільнення української інтеґрації в майбутньому", – пояснив Сійярто.

 

20.09.2018