У Росії на акціях протесту 9 вересня затримано понад тисячу осіб.

 

Найбільше демонстрантів російська поліція затримала в Санкт-Петербурзі.

 

 

У неділю, 9 вересня, по цілій Росії пройшли мітинги проти пенсійної реформи. У 59-х містах акції протесту погодити не вдалося, і тільки в 12-ти вони були дозволені владою. Загалом на акції, за приблизними підрахунками, вийшло близько сотні тисяч росіян.

 

Головним чином акції проти підвищення пенсійного віку організували штаби опозиційного політика Олексія Навального. Самого опозиціонера Тверській суд Москви 27 серпня заарештував на 30 діб за порушення закону, вчинені ще на акції 28 січня. За кілька днів до 9 вересня в різних містах почали затримувати співробітників штабів Навального. Про це повідомив російський інформаційний портал «ОВД-Инфо».

 

У Москві в акції на Пушкінській площі взяли участь близько п'яти тисяч осіб. Вони поставили траурний вінок з написом «Пенсія» біля пам'ятника Пушкіну і скандували: «Це не реформа, це грабунок!» і «Поверніть наші гроші». Між поліцією і учасниками акції відбулися сутички. Поліціянти застосували грубу силу до активістів. За даними порталу, лише на Пушкінській площі було затримано 43 людини.

 

Загалом же в країні, за даними порталу «ОВД-Инфо», затримали щонайменше 1018 протестувальників. Найбільше затриманих в Санкт-Петербурзі – щонайменше 452 особи. Поліція в цьому місті діяла з особливою жорстокістю, застосовувала димові шашки, затримувала дітей і пенсіонерів. Одній із затриманих жінок поліціянти зламали руку. 
У Єкатеринбурзі затримали щонайменше 183-х осіб. У Краснодарі затримали 60-х осіб, в Омську і Москві – по 43 особи.

 

У Москві порушено кримінальну справу проти учасника акції, котрий завдав травму поліціянтові. Про це повідомила речниця Московського управління Слідчого комітету РФ Юлія Іванова. Протестувальник, за її словами, вдарив силовика «в область голови».

10.09.2018