Дитина різних видів

 

Унікальна знахідка: дівчинка, що померла в Сибіру приблизно 50 тисяч років тому, мала за батьків представників двох різних видів людини, як нещодавно засвідчив ДНК-аналіз. Її мама була неандертальцем, а батько – денисівською людиною. Так, доісторична дитина – дотепер єдиний відомий гібрид у першому поколінні обох цих видів, повідомили науковці в журналі «Nature». Захоплює й те, що геном її батька має сліди попередніх змішань.



Фрагмент кістки походить від дочки неандертальця та денисовця. Зображення: T. Higham/ University of Oxford.

 

З того моменту, коли наші предки покинули Африку та прийшли до Євразії, вони зазнавали багаторазового схрещування з неандертальцями, які тут жили. Дотепер європейці мають кілька відсотків неандертальського геному. Натомість тибетці завдячують своєму пристосуванню до висоти генові, що, ймовірно, походить від денисівської людини – виду, що жив у сибірських горах Алтаю приблизно до 40 тисяч років тому.

 

Нещодавно знайдена в Денисовій печері кістка пальця засвідчила ще один міжвидовий роман. Знайдена 2012 року кістка має понад 50 тисяч років і належала колись дівчинці 13 років. Перші аналізи мітохондріального ДНК спочатку довели, що дівчинка була не денисовцем, а неандертальцем.

 

Нещодавно Вівіане Слон (Viviane Slon) з Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка в Лейпцигу та її колеги проаналізували також геном з клітинних ядер цієї кістки. Для цього вони відібрали з цінної скам’янілості небагато кісткової муки, з якої потім ізолювали та секвенували ДНК у шість різних способів.

 

Несподіваний результат: доісторична дитина не була ні неандертальцем, ні денисовцем – вона була ними обома відразу. В її геномі науковці знайшли однакові частини ДНК від обох видів людини. Чи можливо, що в цьому випадку йдеться про безпосереднє змішання неандертальця та денисівської людини?

 

Наступні аналізи це підтвердили: дівчинка була гібридом у першому поколінні. Її мати була неандертальцем, батько – денисовцем. «З попередніх досліджень ми вже знали, що неандертальці та денисовці залишали час від часу нащадків, – сказала Слон. – Проте я ніколи не думала, що ми матимемо щастя натрапити на безпосереднього нащадка обох цих груп». Дівчинка – дотепер єдина з відомих прикладів доісторичної людини, батьки якої походили з двох різних видів.

 

Проте геном дівчинки розповідає про ще дещо: наступні ДНК-порівняння засвідчили, що її мати походила з неандертальської популяції, яка в той час була поширена радше в Західній Європі. Незважаючи на те, що неандертальці жили й у горах Алтаю, предки цієї жінки мали б подолати далекий шлях з Європи до Сибіру.

 

Інші дослідження продемонстрували, що батько-денисовець також мав у своїй генеалогії принаймні одного неандертальця. «На підставі лише цього одного геному ми можемо задокументувати одразу кілька інтеракцій між неандертальцями та денисівською людиною», – сказав колега Слон Беньямін Вернот (Benjamin Vernot). Останнє змішання цих видів у генеалогічному дереві батька дівчинки відбулося ще 300–600 генерацій тому.

 

На думку науковців, отримані результати доводять: доісторичні види людей змішувалися одне з одним дуже часто. «Неандерталець і денисовець, імовірно, не пересікалися повсякчас, – сказав провідний автор Сванте Пеебо (Svante Pääbo) з Інституту Макса Планка. – Але коли вони все ж натрапляли одне на одного, то відносно часто заводили дітей – значно частіше, ніж ми вважали дотепер».

 


Kind zweier Menschenarten
Max-Planck-Gesellschaft, 23.08.2018
Зреферувала С. К.

 

26.08.2018