УПЦ КП перепросила за образу греко-католиків священиком з Чернігівщини.

 

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського патріархату Євстратій (Зоря) назвав неприйнятними вислови ієромонаха Нестора (Назарова), вжиті ним для осуду відкриття парафії Української греко-католицької церкви в містечку Мена на Чернігівщині.

 

"Емоційність, тон і вислови, вжиті ним при цьому, є неприйнятними, особливо коли йдеться про священика і ченця", – написав Євстратій, речник УПЦ КП, на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Хоча вислови ієромонаха Нестора зроблені були ним приватно на своїй сторінці та не відображають позиції Чернігівської єпархії УПЦ Київського патріархату, вважаю за необхідне від себе особисто та від імені єпархії також принести вибачення всім, хто був ображений у зв’язку зі згаданими дописами. Наша Церква і єпархія цінують порозуміння та співпрацю, які встановилися між УПЦ КП та УГКЦ, тому сподіваємося, що подібні прикрі інциденти не зможуть на них негативно вплинути", – наголосив Зоря.

 

Архієпископ запевнив, що "жодних погроз на адресу вірних УГКЦ в Мені чи будь-де на території Чернігівської єпархії від нашої Церкви нема і не може бути".

 

Зоря повідомив, що Нестору Назарову висловлено зауваження "як щодо конкретної дискусії, так і в цілому щодо його активності у мережі Facebook. Менський ієромонах начебто пообіцяв попросити вибачення за особисті образи й надалі утриматися від дискусій на тему, "в якій він не здатен був виявити стриманість і поміркованість".

 

 

16 серпня Нестор Назаров у зв'язку з відкриттям у Мені парафії УГКЦ написав на своїй сторінці у Facebook: "Як в старі недобрі часи. Наші предки козаки загнали їх назад на захід, але вони повертаються. Єресь латинствуючих уже в Мені".

 

Назаров не стримався на цьому й продовжив висловлювати образливі висловлювання в бік УГКЦ і в дискусії з коментаторами.

 

Зокрема, менський панотець вважає, що уніати "продалися католикам і розповсюдилася на Галичині за гроші діяспори" і "хочуть розповсюдити цю духовну заразу на всю Україну".

 

Нестор Назаров також звинуватив вихідців із Галичини в тому, що в його краї вони служать УПЦ МП. "Галичандрики ось тут насаджують Московський патріархат", "я не пишу що галичани гімно, а просто про те, що навколо мене ось зараз в МП служать переважно люди з того регіону" тощо.

 

Київська архієпархія УГКЦ у своєму коментарі щодо висловлювань Назарова заявила, що трактує їх як погрози на адресу греко-католиків.

 

"Він відкрито сіє ненависть та заохочує до зневаги над вірними УГКЦ", – обурилися в архієпархії.

 

Згодом Нестор Назаров попросив вибачення за свої висловлювання й запевнив, що нічим не погрожує греко-католикам.

 

"Я ще раз переглянув свої коментарі і бачу, що тон висловлювань був вибраний мною неправильно. Я не повинен був у таких виразах критикувати унію та її послідовників, які переходили в особисті образи. Мені шкода за нестриманість і я хочу попросити вибачення у всіх, кого особисто образив", – написав Назаров.

 

Менський священик також попросив вибачення за образи у бік Галичини і галичан (хоча й повторив, що "більшість священиків МП навколо мене – з Галичини").

 

"Обдумавши свої слова і наслідки, до яких вони привели, а також отримавши зауваження від архієрея з цього приводу, вирішив, що краще мені на тему унії не писати. Бо замість відстояти правду лише набрався гріха, спокусився сам і інших ввів у спокусу", – додав Назаров.

 

23.08.2018