Просто про Непросто фотографію

Він займається репортажною фотографією і, водночас, кохається в старих техніках. Завзято розповідає про фотографію, пояснює методику роботи (дуже обережно, щоб не розкрити всіх секретів) і відразу ж оголошує, що не бере учнів. Розчарувався в конкурсах як учасник і як член журі, але вірить в потенціал України в фотомистецтві. Про нього дуже мало інформації в мережі, але він радо погодився на розмову.

 

 

Йдемо з Олегом Огородником через кімнати, завішані живописом і графікою. З кухні можна стежити за рамками на мольбертах, обернутих до сонця. В них насвітлюються поки ще невидимі фотографії.

 

Коли читала доступну в інтернеті інформацію про Вас, чи не перше, що зацікавило – техніки, в яких працюєте. На одному з ресурсів вказано: «…техніки, в яких працює Огородник, практикують в Україні ще троє майстрів…»

– Ні, в альтернативних техніках працює багато людей. Я використовую техніку альбумену, соляного друку і ціанотипії. Ціанотипію багато хто робить, бо вона не потребує срібла і дає чітке зображення. А для інших двох потрібне срібло, тому вони більш затратні. Соляний друк навіть у Львові робив один хлопець, але ті, хто бачили, казали, що «так собі…».

 

Тобто сама якість зображень була недобра?

– Якість гарна, але сюжети зовсім нецікаві. Ці альтернативні техніки не під всі сюжети підходять, тому що машини, труби, чи щось таке сучасне стане в них недоречним. Це повинно бути повернення в тамте сторіччя. Можуть бути ню, натюрморт, пейзаж, портрет. І то, для портрету важливо, як вбрані натурники.

 

Проект «Nude by OGO OLE»

 

А якщо говорити про цифрову фотографію? Вона доступна. В наш час більшість мають телефони з камерами і весь час фотографують…

– І телефони дають непогану якість. Хоча краще, звичайно ж, фотоапаратом виходить. Колись я робив на плівку кадри і казав, що ніколи не перейду на цифрову, хіба що по роботі. Але з часом, коли почали дорожчати матеріали, зрозумів, що потрібно щось міняти. Почав фотографувати на цифру, потім – робити великі негативи і з них вже працювати в альтернативних техніках.

 

Є думка, що поширення цифрової фотографії знижує її цінність. Втрачається сама сутність мистецтва фотографії…

– Ну так, я до певної міри згідний. А ще потрібно пам’ятати, що є графічні редактори, як от фотошоп, з застосуванням якого можна робити фантастичні роботи. Але вони – вже не зовсім те, що по сутності своїй є фотографією. Колись бромо-срібна фотографія була цікава, бо більше зусиль потрібно було прикласти і менше людей займалося нею. Потрібно було купити плівки, папери, затратити час, сидіти з цим всім в ванні чи в лабораторії. Ось зараз в мене на балконі під світлом стоять рамки з негативами і паперами, і я не знаю, що буде вкінці. Приблизно знаю, що вийде, але точно – тільки коли висохне. Це той момент, який дуже відрізняє цю техніку від цифрової фотографії, в якій практично все відомо від початку. Її процес набагато простіший і, відповідно, є набагато більше неякісних не тільки в технічному, але й в ідейному плані речей.

 

Ви брали участь в багатьох виставках і конкурсах…

– Брав, і займав перші місця. Останній раз – весною у Франківську, у Фотопортреті, і сказав, що після цього більше не буду. А в закордонних давно не беру участі, тому що весь світ накупив цифрових апаратів і шлють таке, що… Кажу так, бо бував часто в журі, їздив в Росію три рази на міжнародний салон членом журі в Нижній Новгород, був у нас в Рівному. І як бачу, що люди присилають… то жах. Для порівняння: колись в Токіо був салон, на який відбирали на виставку 130 фотографій, а присилали свої роботи понад 5000 фотографів. Але то була плівкова фотографія і було цікаво. На салон, де я недавно був членом журі, теж надіслали близько 5000 фотографій, але якщо на японському конкурсі були дуже потужні твори, то тут мало було на що дивитися.

 

На такі конкурси можуть подавати роботи всі бажаючі?

– Так, і це правильно. Я вважаю, що артистична фотографія – то аматорська робота. Аматор любить цю справу, має іскру і щось творить (Просить зупинити запис, бо сонце почало яскравіше світити і потрібно перевірити роботи, що насвітлюються).

 

Є різниця між закордонними і українськими виставками та конкурсами?

– Ні. Є автор, він має список салонів, на які шле роботи. І в Англію, і у Францію, і навіть до Індії… Виходять гарні картинки. Але фотографія, то ж не «картинка».

 

І це створює доволі однорідний простір?

– Так. Я й сам, бувало, слав на різні виставки одну роботу, яка проходила в експозиції, але нічого не вигравала. То тягнулося роками. Потім вирішив ставити ліміт часу на роботу, щоб з’являлися свіжі, бо дивишся, а в різних каталогах одна і та сама робота…

 

Якщо опиратися на Ваш досвід члена журі, як би Ви спрогнозували розвиток фотографії в Україні?

– Не знаю, чи будуть поширюватися старі техніки, але переконаний, що в цифровій фотографії є цікаві тенденції, бо зараз багато талановитих фоторепортерів. Навіть по матеріалах з Майдану видно, наскільки стрімко розвивається  репортажна і художня фотографія. Хоча репортажна фотографія у нас не цінується. Умови роботи часто можуть бути небезпечними чи важкими, потрібно мати хорошу техніку, щоб працювати з планами і при різному освітленні. Не менш важливо вміти орієнтуватися в потоках подій, які минають навколо, і які дуже просто проґавити; треба дуже швидко зорієнтуватись, що справді може стати репрезентативним кадром, а що є просто гарною картинкою. І це ексклюзивний матеріал. Тож всі ці параметри потрібно враховувати при визначенні вартості. Однак, повертаючись до фотографії в Україні, я вважаю, що вона сильна. І ось чому. Колись FIAP проводили бієнале і випускали альбом The best photography. Україна перше місце не займала, але потрапляла в трійку кращих, нижче шостого місця не опускалася. Україна – потужна фотографічна країна.

 

Проект «Олег Огородник Hand made»

 

У багатьох українських фотографів, зокрема й у Вас, є концепції, ідеї, але інформації про це практично немає?

– Почнімо з того, що в Україні практично немає фотокритики. Мало в яких закладах вивчають фотографію на рівні як практики, так і теорії. Щойно в 2016 році в Київському університеті культури і мистецтв відкрили кафедру фотомистецтва, яку очолив відомий львівський фотограф (на жаль, вже покійний) Василь Пилипюк... Але ж зазвичай навіть історія фотографії не вивчається. І я, наприклад, просто роблю, що люблю. Але це потрібно вивчати! Якщо б фотографія викладалась хоча б в мистецьких вишах на рівні з іншими видами мистецтва, то і критичні статті були б.

 

Ви не плануєте набирати учнів?

Ні, я планую тільки фотографувати і учнів не маю, слава Богу. Щодо роботи над сюжетами, то всі фотографи це і так знають та вміють. А от щоб вивчити техніки, треба було затратити багато грошей і часу. Не все відразу виходило добре. Техніка альбумену складна, але дає кращий результат, ніж з техніки з срібними емульсіями. Щоби було зрозуміло, в чому складність, просто розповім про процес. Щоби отримати альбумен, спершу потрібно знайти курячі яйця. Але купити не в магазині, а поїхати в село. Потім відділити жовтки від білків, додати в білок деякі хімікати і розвести з водою. Потім збитому безе дати постояти. За добу осяде чистий білок. Потім додаються ще реактиви і це залишається в спокої на тиждень. Тож підготовка лише суміші займає близько двох-трьох тижнів. Коли вже нарешті час покривати папір, то це ж не один листок. І ось, уявіть собі, о сьомій ранку встаєш, поки підготуєш білок, то в дев’ятій, може, почнеш покривати папір. Стоїш за столом і мажеш, мочиш, підсушуєш… носиш, вішаєш… І закінчиш о дванадцятій ночі. Це – з трьома перекурами. Потім, щоб вже робити фотографію, потрібно азотно-кисле срібло додати. А готові фотографії, щоб вони зберігалися довго, треба відтонувати в селені чи в хлорному золоті, щоб вберегти від зовнішнього впливу – покрити лаком. Цього мене навчив Петро Грицак, на десять років старший за мене. Закінчив нашу Львівську академію мистецтв, художник, живе не в Україні. Він би мене не вчив, якби не бачив, що в тому, що я роблю, щось є. Якщо б мені трапилась людина, в якій я би побачив «іскру» до старої фотографії, то я би, напевно, теж її навчив. Безкоштовно.

 

При такому складному і тривалому процесі, мабуть, бувають і невдалі фотографії. Що з ними робите?

– Звичайно, назбиралась вже ціла купа, місце займають. Викину їх… Ні, спалю. Тут ще й багато чого залежить від матеріалів. Ось перед нами на столі лежать вже покриті альбуменом листки, які потрібно викинути, бо як стало видно в процесі, не підходить сам папір.

 

Якщо говорити про критерії вдалої фотографії, то для Вас більше в техніці справа?

– Не тільки. Іноді дивишся на сюжет і думаєш, буде дуже вдало, шедевр. Віддрукував, а воно не так, як уявляв. Фотографується багато, а відбирається мало. Але як «багато»?… Я, як бачу щось гарне, то можу три-чотири рази сфотографувати, але барабанити на моторі, як всі барабанять – ні.

 

24 липня цього року в галереї «Дзиґа» відкрилась виставка Олега Огородника «My Olga» серія тремтливо-ліричних світлин, де автор не побоявся оголити свій досвід втрати дорогої людини.

 

Якщо порівняти ваші виставки «Nude» і «My Olga», кожна з них, у свій спосіб, дуже інтимна і, водночас, відверта. В кожній фігурує оголеність. Але у першій увага скерована на красу оголеного тіла, а в другій маємо красу оголених почуттів. Можна сказати, що для першої оголювалися натурниці, для другої – Ви?…

– Так воно десь і є.

 

 

Проект «My Olga»

 

Більшість фото на виставці «My Olga» – розмиті, на побутовому рівні такі вважаються невдалими. Але для мене оце поєднання чіткого і нечіткого стало ключем до розуміння виставки. Чи це було частиною задуму, чи вийшло випадково?

– Справді, раніше розмитих фото не виставляв. В цю серію вони ввійшли, бо було важко знімати. По-перше, Оля не любила фотографуватися. Доводилося фотографувати вночі. Працював телевізор і світло було тільки від нього, а це важкі умови для зйомки. А ще там, мабуть, багато є страждань… іноді її голова не зупинялася… я фотографував і виходило розмито. Загалом, в творі не обов’язково повинна бути чіткість. В розмитості, в нечітких фотографіях так само щось є, але треба вміти їх подати. Наприклад, в цій експозиції я не закривав їх склом. Бо альтернативна фотографія під склом не виглядає так добре, як без нього. Скло скрадає нюанси.

 

Проект «My Olga» в галереї «Дзиґа»

 

– Серед фотографій на виставці була одна, на якій засохле листя чи квітка…

– Я весь час був з Ольгою. Коли засинала, бігав на балкон курити…, а це, здається, був останній день. Тут росла орхідея, квіти цвіли-цвіли і одна зав’яла. Я побачив, зразу взяв фотоапарат і сфотографував… Ще сфотографував останню секунду життя. А наступний кадр був зроблений через 4 хвилини. Вирішив його не давати, залишив тільки її руки.

 

– З Ольгою говорили, що буде така виставка?

Ні-ні. Ми взагалі не говорили про смерть.

 

– Що будете робити з цими фотографіями? На своїй сторінці у Facebook написали, що їх ніхто більше не бачитиме.

– Нічого не буду робити. Я їх вчора разом з афішами і статтею в газеті в картон позаклеював і сховав до шафи. Ніде показувати не буду, хоч пропозицій вже було багато. Приїжджали друзі з Польщі, хотіли експонувати, запрошували презентувати в Страконіце в Чехії. Але я всім відмовив. Не буду я її більше експонувати. Це щось таке моє, я вилив у цій виставці зараз у Львові і все. Показувати це більше не треба. Можливо, через роки відкрию ту коробку. Взагалі, думаю, виставка вдалася. Петро Грицик, який вчив мене працювати в альбумені, подивився і сказав, що то надзвичайно. Я і сам це відчував.

 

Проект «My Olga»

 

– Працюєте зараз над якимось проектом?

– Підготував виставку, ще не знаю, де її покажу. Почав над нею працювати вже після смерті Олі. Зайшов за папером і купив… гіпсову маску. Почав її фотографувати… Це були якість такі перетворення, метаморфози, багато сфотографовано на цвинтарі. Можу Вам показати (Зауважую, що аркуші пахнуть квітами. Олег пояснює, що деякі покриті лаком з лавандою). Ця маска почала мене з розуму зводити. Врешті я закопав її, тепер вона десь під землею. (Показує фотографії і дозволяє зробити спойлер).

 

– Тож цей Ваш проект вже завершений?

Майже. Є двадцять вісім фотографій. Деякі подібні треба відсіяти і буде добре.

 

– Як довго працювали над ним? Сам процес був стихійним чи спланованим?

Працював десь рік і це було стихійно, спонтанно.

 

– Вже вирішили, де будете експонувати?

Можливо в «Дзизі». Мені здається це найкраща галерея у Львові… Простір дуже багато значить. «My Olga» це близько тридцяти трьох робіт, і я думав буде замало, але якраз добре вийшло, бо між роботами залишилася відстань і в поле зору не потрапляли сусідні фотографії.

 

 

– А оці фотографії, що зараз проявляються? Вони для наступного проекту?

– Зараз… друкую будь-що… Якісь голі дівчатка (сміється). Назбирається певна кількість робіт і зроблю з того виставку. Не люблю робити тематичні. Остання такою була, але то зовсім інше. Краще, щоб був представлений і портрет, і ню, і пейзаж. Тоді це правдиво. Суть творчого процесу в тому, що побачив щось, сфотографував і тобі здається, що то є картина. А картини не можуть входити в якусь серію, як і в художників. Художник намалював картину і вона є, а серія формується вже постфактум. Я б сказав, що роблю цикл фотографій на одну тему. В серії ж мусить бути якийсь початок, кульмінація, завершення, як в оповіді. В нас часто цикли фотографій називають серіями.

 

– Помітила, що Ви не даєте назви роботам. Але ж назва часто допомагає передати задум?

– Не даю. Я їх нумерую. У мене пейзаж 1, пейзаж 2, пейзаж 30. Має бути довіра до глядача. Назва це не суттєво в нормальному художньому творі. Людина, яка розбирається, чи хоч трохи налаштована сприймати, зрозуміє. А той, хто просто дивиться… навіщо йому щось пояснювати?

 

– Чи плануєте зараз якісь творчі подорожі?

– Треба десь їхати…, я засидівся у Львові. В мене є улюблене село в Карпатах – Дземброня. Там чудовий дім моїх друзів. Але коли я їду в гори, я невибагливий, до місцевості можу пристосовуватися. Ще мала бути поїздка до Китаю, але це відклалося до осені. Повезу туди виставку. Мені дозволили обрати тематику, і я вирішив зосередитися на етнічних мотивах.

 

 

Розмовляла Анастасія Холявка

 

22.08.2018