Колишні високопосадовці розвідки США звинуватили Трампа в замаху на свободу слова.

 

Причиною такої заяви стало те, що глава Білого дому позбавив Джона Бреннана допуску до таємниці.

 


Вільям Макрейвен

 

Дванадцять колишніх високорангових американських розвідників, в тому числі шість екс-директорів Центрального розвідувального управління США, підписали протестного листа проти рішення Дональда Трампа позбавити колишнього директора ЦРУ Джона Бреннана допуску до державної таємниці. Автори листа назвали рішення Трампа «непродуманим і безпрецедентним».

 

Автори звернення заявили, що «дії президента не мають жодного стосунку до питань безпеки і є лише спробою приглушити свободу слова». На їхню думку, президент керувався політичними міркуваннями, а не державними інтересами.

 

Відставний адмірал ВМС СШ Вільям Макрейвен (William McRaven), котрий очолював операцію зі знешкодження Усами бен Ладена, заявив, що для нього «було б честю», якби глава Білого дому анулював і його допуск до таємниці. «Вашими діями ви ганьбите нас в очах наших дітей, принижуєте нас на світовій арені і, що найгірше, роз'єднує нас як країну», – написав Макрейвен у відкритому листі до Трампа на сторінках The Washington Post. Про Бреннана він відгукнувся як про «людину кришталевої чесності» і «одного з найкращих держслужбовців».

 

Сам Дональд Трамп, пояснюючи своє рішення, написав у Твіттері, що Бреннан «дискредитував себе» своїми заявами про те, що американський президент вступив «у змову з іноземною державою». «Історично колишнім головам розвідувальних і правоохоронних агентств дозволено мати допуск до секретної інформації і після завершення їхньої державної служби, щоб вони могли консультувати своїх наступників щодо тих питань, за якими вони можуть володіти особливими знаннями, а також з міркувань професійного поваги до них. Жодне з цих пояснень не виправдовує того, щоб у пана Бреннана залишався допуск до секретної інформації», – наголошено в заяві президента США, яку цитує видання The New York Times.

 

За даними The Washington Post, тепер Трамп планує закрити допуск до держтаємниці ще кільком колишнім керівникам спецслужб. Серед них – звільнені Трампом екс-директор ФБР Джеймс Комі, котрий очолював розслідування російського втручання, а також колишній заступник директора ФБР Ендрю Маккейб.

17.08.2018