Фіґуранти "справи Клименка" після затримань із гелікоптерами вийшли з-під варти.

 

Усі затримані у так званій справі "податківців Клименка" вийшли з-під варти під заставу або через закінчення строку можливого арешту.

 

Про це йдеться в інформації Генеральної прокуратури України, наданій у відповідь на запит видання "Українська правда".

 

"Станом на 30 липня підозрювані під вартою не перебувають, внаслідок закінчення передбаченого законом строку тримання під вартою – дванадцять місяців – та сплаченого встановленого судом розміру застави", – зазначили у ГПУ.

 

Загалом слідство встановило особи 50 колишніх та чинних податківців, які нібито були задіяні в корупційній схемі глави Міністерства доходів та зборів Олександра Клименка.

 

Зокрема, 27 осіб наразі ознайомлюються з матеріалами слідства, завершеного в березні 2018 року.

 

За понад рік після затримань загальна сума призначеної судом застави зменшилась у десятки разів. Спершу вона становила понад 472 мільйони гривень. У відповіді на запит "УП" у серпні 2018 року прокуратура повідомила, що було сплачено 77 мільйонів, а згодом – зменшено заставу до 22 мільйонів.

 

Так само повернули і частину арештованого майна, загальна вартість якого становила більш як 888 мільйонів гривень.

 

Двом особам уже оголосили обвинувальні вироки – вони пішли на угоду зі слідством. Провадження стосовно одного підозрюваного закрите через його смерть.

 

Підозри у справі оголошені ще 20 податківцям, але цих осіб прокуратура так і не знайшла, вони оголошені в розшук.

 

 

 

 

24 травня 2017 року правоохоронці повідомили про понад 400 обшуків у податківців у 15 областях України в рамках "антикорупційної операції". Поліція звинуватила податкову службу часів Клименка у спричиненні державі збитків через ненадходження до бюджету податків на суму 95,921 млрд гривень.

 

Затриманих доправили до Києва гелікоптерами.

 

16.08.2018