Дональд Трамп позбавив екс-директора ЦРУ допуску до секретної інформації.

Глава Білого дому вважає, що Джон Бреннан зловживав своїм правом ознайомлюватися з актуальними таємними документами.

 

 

Про те, що президент США Дональд Трамп позбавив колишнього директора Центрального розвідувального управління Джона Бреннана доступу до секретних матеріалів, повідомила на брифінгу в середу, 15 серпня, керівниця прес-служби Білого дому Сара Сандерс. Вона зачитала заяву американського лідера, у якій пролунали звинувачення на адресу Бреннана в тому, що той використовує доступ до секретних документів з метою «сіяти розкол і хаос» щодо політики чинної американської адміністрації.

 

«Історично колишнім головам розвідувальних і правоохоронних агентств дозволяється мати допуск до секретної інформації і після завершення їхньої державної служби, щоб вони могли консультувати своїх наступників щодо тих питань, за якими вони можуть володіти особливими знаннями, а також з міркувань професійного поваги до них. Жодне з цих пояснень не виправдовує того, щоб у пана Бреннана залишався допуск до секретної інформації», – наголошено в заяві президента США, яку цитує видання The New York Times.

 

Далі Дональд Трамп дає таке пояснення:

 

«По-перше, в моїй адміністрації нині будь-яку вигоду, яку високопоставлені офіційні особи могли б отримати від консультацій з паном Бреннаном, тепер переважує той ризик, який мають його безглузді поведінка і вчинки. По-друге, ці поведінка і вчинки кидають виклик і виходять далеко за межі будь-якої професійної поваги, яка йому могла б бути надана. Пан Бреннан і раніше здійснював вчинки, які ставлять під сумнів його об'єктивність і авторитет. Наприклад, в 2014 році він відмовився визнати перед членами Конґресу той факт, що співробітники ЦРУ, котрі перебували в його підпорядкуванні, порушуючи протокол, переглядали файли працівників апарату Конґресу. Він заявив членам Ради з міжнародних справ, що ЦРУ ніколи б на таке не пішло. Однак генеральний ревізор ЦРУ сказав прямо протилежне, дійшовши незаперечного висновку про те, що співробітники розвідслужби дійсно мали необґрунтований доступ до файлів працівників апарату Конґресу».

 

Крім того, Сандерс повідомила журналістів, що проводять оцінку допуску до секретів інших колишніх високопоставлених чиновників. Серед них – екс-директор ФБР Джеймс Комі і екс-голова Національної розвідки США Джеймс Клеппер.

 

Джон Бреннан назвав рішення Дональда Трампа про позбавлення його доступу до секретних матеріалів «зловживанням владою і помстою за критику».

 

Бреннан неодноразово критикував Трампа і його політику. Він, зокрема, висловлював припущення, що у Росії є компромат на Дональда Трампа. Бреннан очолював ЦРУ з 2013 до 2017 року і полишив свою посаду в день інавґурації чинного президента США.

16.08.2018