Дональд Трамп підписав новий оборонний бюджет США.

Документ передбачає допомогу Україні та замороження військових контактів з Росією.

 

 

Президент США Дональд Трамп підписав військовий бюджет – щорічний Акт про Національну оборону (National Defense Authorization Act) на 2019 рік з рекордним обсягом – 716 мільярдів доларів. Глава Білого дому знову висловився за створення космічних військ. «Космос став полем битви, так само, як небо, земля і море», – процитував його слова у вівторок, 14 серпня, телеканал CNBC.

 

На думку Трампа, космічні війська повинні стати самостійним армійським відгалуженням, яке забезпечить Сполученим Штатам домінування над суперниками в космічному просторі. Такими суперниками президент США назвав Росію і Китай.

 

Новий бюджет Пентагону передбачає обмеження військового співпраці США з Росією. Окремим пунктом передбачено заморожування контактів в рамках Договору з відкритого неба, який був підписаний 1992 року між країнами НАТО і колишніми державами Варшавського договору. Його метою було забезпечити можливість здійснювати обльоти територій одне одного.

 

«У зв'язку з тим, що Росія порушує умови договору, наприклад, використовуючи отриману інформацію з розвідувальною метою, забороняється надавати кошти на забезпечення договору доти, допоки російська сторона не надасть доказів про виконання всіх умов угоди», – наголошено в документі.

 

У документі згадано і про заборону надавати кошти на будь-які дії, що можуть призвести до визнання суверенітету Москви над Кримом.

 

Бюджет передбачає «модифікацію і розширення військової допомоги Україні». «Документом передбачено виділення Міністерству оборони США 250 млн. доларів для надання безпекової допомоги Україні, у тому числі у вигляді летальної оборонної зброї. Щиро вдячні нашому ключовому стратегічному партнерові – Сполученим Штатам Америки – за послідовну та дієву підтримку у боротьбі з російською агресією», – зазначили з цього приводу в посольстві України в США.

 

Акт про Національну оборону передбачає також допомогу партнерам з НАТО в протидії «агресії Росії в Європі». Адміністрація США також повинна протягом трьох місяців подати список осіб, пов'язаних з російською розвідкою, котрі причетні до кіберзагроз з боку Росії, аби внести їх у список санкцій. Також вказано на необхідність «всеосяжної відповіді» з боку США на порушення російською стороною Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

14.08.2018