КВУ: Найбільше коштів на рекламу витрачає "Батьківщина".

 

У другому кварталі 2018 року парламентиські партії витратили із власних бюджетів 150,2 млн грн. Більшість коштів – третину всієї суми – вони використали для оплати рекламних матеріалів – 46,3 млн. При цім партії купували рекламу переважно за кошти, отримані з державного бюджету України: нагадаємо, згідно з законодавством, парламентські партії мають право на часткове фінанснування своєї діяльності з державної скарбниці, залежно від здобутого на виборах результату.

 

Про це йдеться у підсумках моніторингу, здійсненого Комітетом виборців України.

 

 

Найбільше коштів на рекламу витратила партія "Батьківщина" – 24,8 млн грн. Зокрема, БЮТ віддав 20,8 млн грн за рекламу на телебаченні і 3,7 млн – за зовнішню рекламу (білборди, сітілайти).

 

Майже вчетверо менше, але більше серед інших, витратили на рекламу "Самопоміч" і Радикальна партія – 6,6 млн і 6,5 млн відповідно.

 

"Опозиційний блок" змарнував на рекламу 4,2 млн, БПП – 3,1 млн, "Народний фронт" – 0,9 млн.

 

Згідно з підрахунками КВУ, на рекламу було спрямовано 78% коштів із загальних витрат ВО "Батьківщина", 49% – РПЛ, 27% – "Опозиційного блоку", 21% – "Самопомочі", 10% – БПП, 4% – НФ.

 

Щодо інших витрат, то партії також віддавали кошти на утримання осередків (27,6 млн), заробітну плату (22,6 млн), оплату послуг і матеріальні витрати (21,4 млн) та оренду (16,3 млн).

 

"У другому кварталі парламентські партії продовжили витрачати кошти платників податків на політичну рекламу. Такі дії підривають саму ідею державного фінансування", – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

 

13.08.2018