Щонайменше 265 осіб загинули під час акцій протесту в Нікарагуа.

Влада розцінила антиурядові виступи громадян як «спробу перевороту».

 

                                Росаріо Мурільо і Даніель Ортеґа

 

Про те, що під час протестів проти президента країни Даніеля Ортеґи (Daniel Ortega) з середини квітня загинуло 265 осіб, в тому числі 13 неповнолітніх, повідомила Комісія зі встановлення правди і примирення в парламенті Нікарагуа. Ці цифри значно вищі за офіційні дані про загиблих, представлені урядом Нікарагуа кілька днів тому. 30 липня Ортеґа заявив, що внаслідок протестів у країні загинуло 195 осіб.

 

Більшість членів Комісії зі встановлення правди і примирення є прихильниками президента. Тим часом правозахисники вважають, що число загиблих в Нікарагуа зросло до 450. Крім того, понад дві тисячі осіб отримали поранення, ще сотні затримані або пропали без вісті. Про це повідомив телеканал CNN.

 

Тим часом віце-президентка країни Росаріо Мурільо (Rosario Murillo), котра є дружиною Ортеґи, заявила 1 серпня, що влада країни бажає «справедливості і відшкодування збитків» родинам загиблих. Масові протести, які не припиняються кілька місяців, вона назвала «спробою перевороту і терактом». «Не можна залишити без покарання терористів, підбурювачів, поплічників, злочинців і кримінальників», – заявила Мурільо в інтерв'ю місцевим ЗМІ.

 

У квітні в країні почалися масові протести проти реформи соціального забезпечення, яка передбачає зростання відрахувань працівників до фондів соціального страхування та зменшення соціальної допомоги. Пізніше соціальні протести переросли в акції з вимогами відставки Ортеґи і Мурільо. Опозиція з Громадянського альянсу за право і демократію звинувачує президента і віце-президента в корупції, свавіллі і кумівстві.

 

Нікарагуа – одна з найбідніших держав західної півкулі. 72-річний Даніель Ортеґа, котрого свого часу підтримував СРСР, зокрема й мілітарно, був президентом країни з 1984 до 1990 року, потім переобирався в 2006, 2011 і 2016 роках.

02.08.2018