Колишнього радянського ставленця переобрано президентом Нікарагуа.

За 70-річного марксиста Даніеля Ортеґу проголосували більшість громадян країни, котрі у неділю, 6 листопада, прийшли на виборчі дільниці.

 

 

Як повідомила у вівторок, 8 листопада, Вища виборча рада країни після підрахунку 99,8 відсотка голосів, Ортеґу підтримали 72,5 відсотка виборців. Тимчасом за його найближчого конкурента Максіміно Родріґеса свої голоси віддали лише 15 відсотків громадян Нікарагуа, які взяли участь у виборах, повідомило видання El Mundo.

 

Отже, Даніель Ортеґа залишатиметься президентом Нікарагуа третю каденцію поспіль. Він балотувався разом зі своєю дружиною Росаріо Мурільйо, яка тепер обійме посаду віце-президента країни.

 

Щоправда, сумарно Ортеґа очолював країну набагато довше. Піднявши за підтримки Кремля 1979 року марксистський військовий переворот у Нікарагуа, він прийшов до влади, й очолив так звану «Урядову хунту національної реконструкції».

 

У листопаді 1984 року Ортеґу було обрано президентом Нікарагуа, офіційно він вступив на цю посаду 10 січня 1985 року.

 

!989 року марксистський уряд Ортеґи втратив підтримку СРСР, а за рік втратив і владу в країні.

 

Щойно 2006 року Ортеґа зміг повернутися до влади і відтоді беззмінно очолює країну.

 

 

Представники нікарагуанської опозиції вже назвали останні вибори «фарсом» і відмовилися визнавати їх результати. Сумніви щодо законності голосування висловили і в Держдепартаменті США, зазначивши, що права опозиційних кандидатів були спаплюжені.

 

«Рішення нікарагуанського уряду не запрошувати незалежних міжнародних спостерігачів додатково знизило леґітимність виборів», – заявив офіційний представник американського зовнішньополітичного відомства Марк Тонер. Неоднозначно зреагували на вибори і в країнах Латинської та Центральної Америки.

 

За даними Вищої виборчої ради Нікарагуа, у виборах взяли участь 68,2 відсотка від загального числа виборців. Опозиція ж заявляє, що за її підрахунками виборча фреквенція не перевищила 30 відсотків.

08.11.2016