Стан здоров'я Олега Сенцова погіршився – був другий криз.

 

Стан здоров’я Олега Сенцова погіршився. Сенцов пережив другий криз, у нього послабшав серцевий м’яз.

 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, покликаючись на Олегового адвоката Дмитра Дінзе.

 

"Він повідомив, що стан здоров’я Олега значно погіршився. Він практично не орієнтується в датах і перепитує адвоката, який сьогодні день. В нього вже був другий криз, але Олег не може назвати точної дати або ж на який день після зустрічі зі сестрою це сталося", – переповіла Денісова на своїй сторінці у Facebook.

 

Сенцова нібито змусили приймати певні кількості поживних сумішей під погрозами примусового годування.

 

"Олега вивозили з колонії у лікарню Лабитнангі, де лікарі збиралися годувати його примусово. Це означає, зі слів адвоката, заливати ентерально великі стакани поживної суміші. Олег відмовився, але пішов з ними на компроміс і тепер вживає, як каже адвокат зі слів Олега, 3-4 ложки поживної суміші в день", – зазначила омбудсмен.

 

Людмила Денісова закликала верховного комісара ООН з прав людини Зейд Раада аль Хуссейна, генерального секретаря Ради Європи Турбьорна Янгланда, комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович організувати візит своїх представників до колонії, де утримують Олега, для перевірки інформації про стан його здоров'я.

 

Адвокат Дінзе розповів в інтерв'ю "Громадському", що бачився зі Сенцовим 19 липня. Зустріч мала формат тет-а-тет, без присутності представників колонії.

 

"Ми спілкувалися через скло. Він передавав слова підтримки політв’язням у Криму. Він намагається слідкувати з різних джерел за кримськими справами", – розповів Дінзе.

 

Олег Сенцов посміявся з чуток про свою смерть. 

 

"Олег сказав, аби люди не поширювали чуток про примусове годування, він просить відкидати таку інформацію та фільтрувати її. А щодо чуток про його смерть, він посміявся з людей, які поширюють їх, і вважає їх шкідниками", – розповів Дінзе.

 

Адвокат підтвердив інформацію про пережитий другий криз.

 

"Питання стояло про реанімацію, але він відмовився і сказав, що буде приймати мінімальну кількість сумішей. Він приймає 2-3 ложки на день", – поінформував Дінзе. Зі слів адвоката, припиняти голодування Сенцов не збирається і "йтиме до переможного кінця".

 

20.07.2018