Трамп із Путіним залишилися кожен при своєму у питанні Криму.

 

Президент Росії Владімір Путін, коментуючи позицію президента США Дональда Трампа про анексію Криму Росією, заявив, що РФ дотримується іншої точки зору.

 

Про це Путін заявив на спільній прес-конференції в Гельсінкі у відповідь на питання журналістів про те, що Трамп йому сказав про Крим, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Позиція президента Трампа щодо Криму відома. Він її дотримується. Він говорить про незаконність приєднання Криму до Російської Федерації. У нас інша точка зору. Ми вважаємо, що ми провели референдум в повній відповідності з міжнародним правом... Для нас, для РФ, це питання закрите. Все", – зазначив Путін.

 

Дональд Трамп також порушив перед Путіним проблему українського транзиту після будівництва газопроводу Nord Stream 2.

 

"Я запевнив у тому, що Росія готова зберегти цей транзит. Понад те, ми готові продовжити транзитний контракт, який закінчується наступного року, в разі врегулювання спору між господарськими суб'єктами у Стокгольмському арбітражному суді", – заявив Путін.

 

Сам Трамп не говорив на прес-конференції про Україну. Він зауважив, що переговори охоплювали "широке коло критично важливих питань" для обох країн, згадавши у цьому контексті про ситуацію в Сирії, іранське питання, глобальний тероризм, ядерне нерозповсюдження та інші важливі теми, при цім не обмовившись про результати обговорень щодо ситуації в Україні.

 

Натомість російський президент підтвердив, що під час зустрічі йшлося, в тому числі, про імплементацію "мінських домовленостей".

 

Що ж до "кримських" заяв Путіна, то український юрист Микола Гнатковський звертає увагу: президент Росії підтвердив, що референдум у Криму був зорганізований Москвою. 

 

16.07.2018