Трамп і Путін заявили про покращення стосунків між США і РФ.

Російський лідер запевнив свого візаві, що Кремль не втручався у американські вибори.

 

 

У Гельсінкі в понеділок, 16 липня, завершилася зустріч президента США Дональда Трампа і його російського колеги Володимира Путіна. Саміт в офіційній резиденції фінського глави держави Саулі Нііністьо почався з 50-хвилинною затримкою через запізнення шефа Кремля.

 

Після бесіди віч-на-віч, яка тривала більш ніж дві години, глава Білого дому заявив: «Я думаю, що це гарний початок. Дуже, дуже гарний початок для всіх». Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

На зустрічі в розширеному складі, окрім президентів, були присутні амбасадор США в Росії Джон Гантсман, держсекретар Майкл Помпео, голова апарату Білого дому Джон Келлі, радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон і експертка з російських питань Фіона Гілл. Російську сторону представляли прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, глава МЗС Сергій Лавров, помічник президента Юрій Ушаков і посол РФ в США Анатолій Антонов.

 

На прес-конференції після закінчення зустрічі Трамп заявив: «Конструктивний діалог між Росією і США може принести стабільність в цей світ. Як президент, я завжди хочу зробити краще для Америки і американців. Сьогодні я обговорив з Путіним втручання Росії в наші вибори».

 

У своєму виступі Путін зазначив, що йому довелося ще раз пояснити Трампу, що Москва ніколи не втручалася у виборчий процес в інших країнах. За його словами, Росія готова до спільного розслідування, якщо США нададуть конкретні факти.

 

Відповідаючи на запитання про Nord Stream 2, Трамп заявив, що сумнівається, чи матиме користь Німеччина від будівництва газогону. Він вказав також, що у США є багато ресурсів, які дозволяють забезпечити поставки газу в Європу.

 

Путін, своєю чергою, повідомив, що дві найбільші нафтогазові країни могли б і взаємодіяти для регулювання енергетичного ринку, оскільки ні Росії, ні США не вигідні надмірно низькі або надмірно високі ціни. Відповідаючи на слова Трампа про те, що новий газогін призведе до зникнення транзиту газу через Україну, Путін запевнив, що Росія готова зберегти транзит і продовжити контракт, якщо господарюючі суб'єкти врегулюють суперечки.

16.07.2018