У Фінляндії пройшли акції протесту перед зустріччю президентів США і Росії.

Американсько-російський саміт відбудеться в Гельсінкі в понеділок, 16 липня.

 

 

Напередодні зустрічі Дональда Трампа і Володимира Путіна в столиці Фінляндії почалися акції протесту. «Загалом на день саміту і до нього в Гельсінкі заплановано 16 мітингів і демонстрацій проти політики обох лідерів», – повідомив неділю, 15 липня, мер фінської столиці Ян Вапаавуорі (Jan  Vapaavuori).

 

Зокрема, правозахисники провели марш на підтримку прав людини HelsinkiCalling. За даними фінської поліції, опублікованими на її офіційній сторінці в Twitter, в заході взяли участь близько 1500 осіб.

 

Представники правопопулістської партії «Справжні фіни» (Perussuomalaiset), своєю чергою, провели акцію Welcome Trump, в якій взяли участь близько 50 осіб.

 

Раніше поліція Гельсінкі повідомила про запровадження на час саміту транспортних обмеженнях в місті. Рух транспорту буде закрито на вулиці Етеляранта, а також в районі ринкової площі і парку Еспланада. Окрім того, в понеділок рух на низці маршрутів громадського транспорту буде обмежений.

 

Поліція фінської столиці закликала мешканців будинків на шляху проходження кортежів президентів не підходити до вікон в день саміту. «Рекомендації пов'язані з питаннями безпеки. Їхнє порушення може привести до додаткових заходів з боку правоохоронців», – заявив заступник начальника міської поліції Гейккі Поролан (Heikki Porolan). Поліція рекомендувала спостерігати за кортежем в громадських місцях.

 

У п'ятницю, 13 липня, Фінляндія запровадила тимчасовий контроль на своїх кордонах з іншими країнами ЄУ для гарантування безпеки на період саміту. Новий прикордонний режим діятиме до 12.00 вівторка. Влада уточнює, що перевірки планується виконувати вибірково, з урахуванням оцінок загроз і ризиків.

15.07.2018