Греція виганяє двох російських дипломатів.

Влада країни звинуватила їх у втручанні у внутрішні справи.

 

    

                                                         МЗС Греції

 

Греція висилає двох російських дипломатів, ще двом дипломатам відмовлено в дозволі в'їхати до країни. Як повідомила в середу, 11 липня, грецька газета Kathimerini, їх звинуватили у «втручанні у внутрішні справи і незаконних діях щодо національної безпеки грецької держави».

 

У Міністерстві закордонних справ Греції і російському посольстві в Атенах відмовилися коментувати це повідомлення журналістам. Тим часом російське МЗС пообіцяли «дзеркально відповісти» на рішення грецької влади. Про це ж заявили і в Раді федерації Росії. «Принцип дзеркальної відповіді застосовується завжди в таких випадках – ну, хіба що за рідкісними, небувалими винятками. Це загальний принцип дипломатії», – сказав заступник голови комітету Ради федерації з міжнародних справ Андрій Клімов у коментарі для агентства «РИА Новости».

 

За даними видання Kathimerini, Атени звинувачують російських дипломатів у спробах збору і поширення інформації та підкупі державних чиновників. Існує, зокрема, інформація, що росіяни намагалися завадити укладанню угоди між Грецією і колишньою югославською республікою Македонією щодо назви цієї держави. Нагадаємо, що саме суперечка навколо назви стояла на перешкоді Македонії в її намаганнях стати членом Європейської Унії та НАТО.

 

«Дії уряду Греції обумовлені також розширенням російського впливу в Греції, який, окрім іншого, пов'язаний з діяльністю Імператорського православного палестинського товариства», – зазначає газета. Йдеться про спроби здійснення впливу через грошові винагороди на муніципальні й міські структури грецької православної Церкви, а також про те, щоб заручитися впливом на горі Афон.

11.07.2018