Дональд Трамп вирушив у тижневе європейське турне.

Воно має завершитися зустріччю з російським президентом Володимиром Путіним у Гельсінкі.

 

 

Під час поїздки, яка розпочалася у вівторок, 10 липня, Трамп відвідає Брюссель, де візьме участь у саміті НАТО, потім побуває в Лондоні, де уряд прем'єр-міністра Терези Мей переживає потрясіння в зв'язку з Brexit. Завершиться його турне американсько-російським самітом у Лондоні.

 

Розмовляючи з журналістами у Вашингтоні перед відльотом, Трамп знову виступив з критикою на адресу членів НАТО у зв'язку з тим, що вони не виділяють достатньо коштів на оборону. Він також вказав на політичну напруженість у Великій Британії через суперечки щодо сценаріїв виходу з Європейської Унії. Ця напруженість вже спровокувала низку відставок у кабінеті Терези Мей.

 

 «Отже, мені випаде НАТО, Велика Британія, де панує певний хаос, і Путін. Чесно кажучи, зустріч c Путіним може виявитися найпростішою. Хто б міг подумати?» – процитувало слова Трампа радіо VOA.

 

Відповідаючи на запитання журналістів про те, вважає він Путіна другом чи ворогом, президент США сказав: «Зараз я не можу відповісти на це питання. У моєму сприйнятті – конкурент».

 

Напередодні союзники США в Європі висловили стурбованість ймовірною шкодою, якої може завдати Трамп Північноатлантичному Альянсу своїми жорсткими суперечками. Евентуальне встановлення доброзичливих відносин Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним на саміті в Гельсінкі також викликає у них тривогу.

11.07.2018