Фінансові аналітики застерігають, що може повторитися криза 1998 року.

Таке попередження, зокрема, міститься в аналітичній записці Bank of America.

 

 

Стан глобальних ринків нині нагадує ситуацію 1997-1998 років, коли вибухнула світова фінансова криза, попереджають експерти найбільшої приватної банківської групи США – Bank of America. «Стійке зростання в США, згладжування кривої прибутковості облігацій, згортання ринків розвиткових країн – все це нагадує події 20-річної давнини», – цитує інформаційна аґенція Bloomberg аналітика Bank of America Майкла Гартнетта (Michael Hartnett).

 

Криза почалася з девальвації тайського бата в 1997 році, потім перекинулася на інші ринки розвиткових країн і врешті призвела до дефолту в Росії 1998 року, а також до фінансових потрясінь в Україні. Нині ж, згідно зі спостереженнями експертів, сильний долар тисне на ринки розвиткових країн, ринок облігацій наближається до мінімуму з кінця 1990-х років і при цьому акції високотехнологічних компаній зростають. «Таким чином, світ опинився в такому ж кільці, яке стискається, як і 20 років тому», – попереджають експерти Bank of America.

 

Однак самі ж автори доповіді відзначають, що порівняння з азійською кризою кульгає за декількома пунктами. Зокрема, зниження курсів валют країн, які розвиваються, сьогодні більше пов'язане зі зміцненням долара, ніж зі слабкістю національних економік. А азійські ринки виглядають значно стійкішими, ніж тоді.

 

Нагадаємо, що місяць тому схожий прогноз давав і Світовий банк. Його експерти відзначали, що в глобальній циклічній економіці рецесії трапляються що десять років, а остання глобальна криза сталася якраз 2008 року.

04.07.2018