Порошенко обговорив із президентом Сербії протидію РФ.

 

Президент України Петро Порошенко відбув у вівторок переговори із президентом Сербії Александаром Вучичем, під час котрих, зокрема, висловив сподівання на підтримку сербською стороною запровадження миротворчої місії ООН на окупованих українських територіях, а також подякував за підтримку територіальної цілісності і незалежності України.

 

Про це повідомила прес-служба АП.

 

 

"Ми дуже цінуємо абсолютно тверду позицію щодо підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. Включно з Кримом, який є українським. І ті зусилля, яких ми докладаємо у спільній координації для того, щоб український суверенітет відновився над всіма окупованими Росією територіями і щоб на українську землю прийшов мир", – сказав Порошенко під час прес-конференції за підсумками переговорів.

 

"Ми, безумовно, розраховуємо на підтримку Сербії у питаннях запровадження миротворчої місії з мандатом Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй. Ми впевнені в тому, що чітка імплементація "мінських угод", включно з пріоритетом безпекового компоненту, є сьогодні безальтернативним шляхом принесення миру на українську землю", – також підкреслив Президент.

 

Порошенко підкреслив, що Україна поважає територіальну цілісність і суверенітет Сербії. "Ми не визнали Косова і виходимо з позиції, що проблема Косова має бути вирішена компромісним шляхом з урахуванням інтересів Сербії", – нагадав Президент.

 

Александар Вучич висловив взаємність у відповідь на заяви Порошенка: "Хочу сказати, що так, як Україна підтримує територіальну цілісність Республіки Сербія, так і Сербія підтримує територіальну цілісність України. І ми вважаємо, що дуже важливо серйозно, відповідально і дуже добре працювати на розширення наших зв’язків".

 

Президент Сербії також наголосив на важливості поваги до "мінських домовленостей" і зауважив, що вони мають бути важливою ланкою у налагодженні миру. 

 

Лідери держав також обговорили питання щодо європейської інтеграції обох держав. Петро Порошенко підкреслив, що це "ще одна стратегічна мета, яка нас об’єднує". "Ми всіляко підтримуємо європейські та євроінтеграційні процеси, яких прагне народ Сербії і які відбуваються за лідерства президента Вучича", – сказав Порошенко.

 

Президент України повідомив, що під час українсько-сербських переговорів було досягнуто домовленостей з міністром європейської інтеграції Сербії про обмін досвідом, вивчення всіх можливих позицій, які дозволять прискорити рух до Європейського Союзу. "І ми щиро бажаємо, щоб у 2025 році, подолавши всі перешкоди і знайшовши всі компроміси, Сербія стала членом Європейського Союзу", – зазначив Президент України.

 

Голова Української держави додав, що "така сама мета є і в українського народу", адже "більш як 70% сьогодні підтримують європейську інтеграцію України".

 

Як повідомила "Українська правда", Вучич на це віджартувався, що йому бракує Порошенкового оптимізму.

 

"Чому Петро Порошенко набагато успішніший і кращий політик, ніж я? Бо він з великим оптимізмом зараз сказав про 2025 рік щодо європейської інтеграції. Але я не можу цього сказати громадянам Сербії, не можу обіцяти. Можу лише запевнити, що ми будемо інтенсивно працювати над цим, а потім вже побачимо результати", – сказав Вучич. "Пане Президенте, я не такий "шармантний" ("шармантан" із сербської – привабливий, атракційний, чарівний, – Z) і справді не можу цього сказати своїм людям, але якщо ви кажете, що ми зможемо у 2025 році, тому і я зараз стаю оптимістом", – додав він.

 

Під час офіційного візиту в Сербії також підписали угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Сербії про внесення змін до угоди про відмову від візових вимог для громадян від 31 травня 2011 року. Документ передбачає збільшення терміну безвізового перебування громадян з 30 до 90 днів протягом 180 днів. Головною метою угоди є спрощення поїздок громадян обох держав, що сприятиме розвитку туризму, інтенсифікації контактів в економічній, культурно-гуманітарній та інших сферах.

 

03.07.2018