ПАРЄ схвалила резолюцію з вимогою до Росії звільнити українських політв'язнів.

 

У четвер на літній сесії ПАРЄ, котра триває у Страсбурзі, ухвалили резолюцію із закликом до Росії негайно звільнити всіх українських політичних в'язнів.

 

За ухвалення резолюції проголосувало 77 депутатів ПАРЄ, утрималися – 15, жоден депутат не проголосував проти, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Асамблея закликає Російську Федерацію негайно звільнити всіх українських громадян, ув’язнених у Російській Федерації та Криму на основі політичних мотивів або інших сфабрикованих звинувачень, та докласти всіх зусиль, щоби прискорити звільнення українських заручників, які утримуються на території Донбасу, що перебуває під контролем РФ", – ідеться у документі.

 

До звільнення політв'язнів ПАРЄ закликає Росію забезпечити повне дотримання їхніх прав, у тому числі шляхом дотримання заборони на застосування катувань і нелюдського, принизливого поводження, та гарантувати право на доступ до необхідної медичної допомоги.

 

ПАРЄ також закликала РФ "утриматися від примусового годування Сенцова або будь-якого іншого затриманого, надавати лише медичну допомогу для збереження життя в суворій відповідності до Європейської конвенції про запобігання катуванням".

 

Окрім того, ПАРЄ закликала Росію надати можливість міжнародним спостерігачам (зокрема Європейському комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародному комітету Червоного Хреста) стежити за станом здоров'я політв'язнів та умовами їх утримання, а також дозволити візити офіційних представників від України.

 

Стосовно захисту прав кримських татар, то до початкового проекту резолюції за поданням української делегації було додано заклик до РФ скасувати заборону на Меджліс, дозволити в’їзд до Криму Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову, припинити переслідування та тиск на кримських татар та осіб, які їх представляють, включаючи юристів і правозахисників.

 

Окремим пунктом Асамблея закликала РФ "відмовитися від політики примусового надання російського громадянства громадянам України, які проживають в Криму та які не бажають його отримувати, а також утримуватися від примусового переміщення таких осіб з Криму до Росії".

 

ПАРЄ також зобов’язалася надалі спостерігати за ситуацією з правами людини в окупованому Криму та продовжує стежити за ситуацією з українськими громадянами, яких утримують як політичних в’язнів у РФ, домагатися виконання рішень ЄСПЛ про порушення прав людини щодо ув’язнених в Криму та Російській Федерації.

 

28.06.2018