Прем'єр Данії пообіцяв Гройсману, що Україну не залишать наодинці.

 

Прем’єр-міністр Данії Ларс Люкке Расмуссен привітав Україну зі здійсненням реформ у державі та водночас закликав помножити зусилля.

 

Про це голова данського уряду сказав на прес-конференції з Володимиром Гройсманом у Копенгагені, інформує прес-служба Кабінету Міністрів. Гройсман перебуває з дводенним візитом у Данії, під час котрого планує взяти участь у міжнародній конференції з питань реформ в Україні. 

 

 

"Я заохочую робити більше. Це буде найкраща відповідь на те, що робить сьогодні Росія. Україна може перетворитися у сучасну державу європейського напрямку", – сказав Ларс Люкке Расмуссен, додавши, що Данія підтримує Україну в реформах у сфері захисту прав людини, боротьби з корупцією, децентралізації, економічних перетворень.

 

Голова українського уряду відзначив внесок данських експертів у напрацюванні важливих рішень, зокрема в реалізації Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні та в підтримці діяльності секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

Під час переговорів зі своїм данським колегою Володимир Гройсман підкреслив, що минулого року обсяг експорту українських товарів до Данії перевищив 263 млн дол., втім, товарообіг не відповідає потенціалу країн.

 

"Треба надати політичний поштовх нашій співпраці, закликати український та данський бізнес більш активно взаємодіяти між собою, а також спільно протидіяти російській агресії", – сказав Гройсман.

 

На зустрічі з керівниками данських компаній прем'єр-міністр заявив, що найбільш перспективні напрями співпраці українського та данського бізнесу – агросектор (передусім переробка), енергетика (в сегменті енергоефективності, збільшення видобутку енергоносіїв та запровадження "чистої" енергії), розвиток інновацій й інформаційних технологій.

 

Україна, як похвалився Гройсман, довела свій статус важливого гравця на аграрному ринку. Глобально агрокомплекс формує 18% ВВП України та забезпечує понад 42% всього експорту держави. В той же час Данія – один зі світових лідерів у постачанні агропродукції і використанні передових інноваційних технологій в агросфері. Поєднання наших можливостей і данського досвіду може дати синергетичний ефект, вважає Гройсман.

 

У Копенгагені Володимир Гройсман також зустрівся з міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд, заступником державного секретаря США Джоном Салліваном і міністром закордонних справ Великої Британії Борісом Джонсоном. 

 

"Друзі України збираються разом. Вражений тим, що Україні вдалося зробити. Треба й далі йти шляхом реформ. І ця конференція – чудова нагода з’ясувати, де ми зараз і що буде завтра", – сказав Джонсон.

 

27.06.2018