У місті Рубіжне, що на Луганщині, зареєстрували другий випадок дифтерії цього року.

 

Про це йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

 

МОЗ закликало українців вакцинуватися від дифтерії, а лікарів – проявляти особливу пильність.

 

"Звертаємо увагу лікарів: будь-який підозрілий випадок захворювання є показанням для госпіталізації до інфекційних стаціонарів і призначення відповідного лікування, не чекаючи результатів лабораторного дослідження", – попередили в міністерстві Уляни Супрун.

 

Міністерство охорони здоров'я наголосило, що якісна і безпечна вакцина є в усіх регіонах України і надається безоплатно як для дітей, так і для дорослих.

 

"Водночас рівень вакцинації проти дифтерії залишається низьким – лише половина українських дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини АКДП, і менше половини дорослих захищені від дифтерії вакциною АДП-М", – констатували у міністерстві.

 

Медичне відомство підкреслило, що дифтерія — вакцинокерована інфекція.

 

"Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і запобігти розвитку небезпечних ускладнень – вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих", – наголосили в МОЗі.

 

Під час останньої епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч осіб, 696 з них померли.

 

Дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть із сироваткою залишається ризик смерті до 20%.

 

Це гостре інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом і характеризується місцевим запаленням слизових оболонок ротоглотки та загальною інтоксикацією з ураженням серцево-судинної та нервової систем.

 

До летальних випадків можуть спричинити набряк слизових оболонок та блокування дихальних шляхів псевдомембранами, токсикоз, ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції.

 

22.06.2018