У Латвії заборонили навчання російською мовою в приватних вишах.

Навчання дозволено лише латиською або в деяких випадках – однією з мов Європейської Унії.

 

 

Вищий законодавчий орган влади в Латвії – однопалатний Сейм – прийняв у четвер, 21 червня, в остаточному читанні законодавчі поправки, які забороняють навчання російською мовою в приватних ВНЗ і коледжах. Про це повідомив інформаційний портал Delfi.

 

Вишам і коледжам, які реалізують програми навчання на мові, яка не відповідає умовам закону, дозволено продовжити їхню реалізацію до закінчення терміну акредитації цих програм. Однак після першого січня 2019 року приймати студентів на такі програми буде заборонено.

 

У Міністерстві освіти і науки Латвії наголошують, що оскільки держава регулює критерії акредитації для цих навчальних закладів, вона має право встановлювати і мови навчання.

 

Мовні новації, зокрема, пов'язані з ухваленням цього року нового закону про освіту, який передбачає поступове переведення шкіл національних меншин на навчання латиською мовою. До 2021 року перехід на державну мову в середніх школах повинен завершитися.

 

У державних вузах, відповідно до закону про освіту від 1999 року, навчання ведеться тільки латиською, за винятком низки мовних і культурних програм, де допускається викладання однією з мов ЄУ.

 

Згідно з даними Міністерства освіти та науки, у 2017 році в приватних вишах країни навчалося майже 15,5 тис. осіб, причому 34 відсотки з них – російською.

21.06.2018