Дисциплінарна комісія не виявила порушень у висловлюваннях Лінчевського.

 

Дисциплінарна комісія не вбачає дисциплінарного проступку у висловлюваннях заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського стосовно програми лікування українців за кордоном і пропонує закрити провадження.

 

Таке рішення за результатами засідання комісії оголосив її голова, керівник Національного агентства з питань державної служби Костянтин Ващенко, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"У даному випадку комісія не вбачає дисциплінарного проступку і пропонує прем'єр-міністру закрити дисциплінарне провадження щодо Лінчевського", – сказав Ващенко.

 

Він додав, що це питання розглядатимуть на засіданні Кабінету Міністрів, куди направлять відповідний висновок. Водночас Ващенко зауважив, що висловлювання Лінчевського містять ознаки порушення загальновизнаних норм етичної поведінки, але у законодавстві питання відповідальності за таке порушення не врегульоване.

 

"Висловлювання Лінчевського містять ознаки порушення загальновизнаних норм етичної поведінки... Разом з тим комісія зауважує, що питання відповідальності саме за порушення етичної поведінки не врегульовано чинним законодавством. З огляду на це, комісія пропонує розглянути це питання та прийняти рішення", – додав Ващенко.

 

На засіданні комісії обговорювали слова "Це рак. Вони всі помруть", які сказав заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський на засіданні Рахункової палати щодо програми "Лікування громадян України за кордоном".

 

Дисциплінарна комісія формувала свій висновок на базі експертних висновків. Більшість фахівців заявила про те, що Лінчевський не припустився порушень, інформує "Українська правда".

 

Зокрема, у висновку, підписаному доктором Ігорем Бойком, директором школи біоектики Українського католицького університету, сказано, що висловлювання Лінчевського не можна вважати такими, що порушують честь та гідність людини, але заступнику міністра слід було висловлюватися більш недвозначно.

 

Аналітик Центру контент-аналізу Артем Захарченко зазначив, що у медіа вони зафіксували ознаки цілеспрямованої інформаційної атаки. З його слів, джерелом інформаційної хвилі одночасно стали два профілі у Facebook. Згодом у виданнях із сумнівною репутацією з'явилася новина з однаковими заголовками. Організація зафіксувала 9 хвиль таких поширень.

 

"Тому є підстави стверджувати, що така кампанія мала високий бюджет. 75% новин про цей випадок були поширені з дуже подібним або ідентичним заголовком, що теж свідчить про користь проплаченості", – сказав Захарченко.

 

Олександр Лінчевський перепросив за емоційні висловлювання, неприпустимо невдало використані під час його доповіді для опису проблеми, що зачіпає надто чутливі питання для пацієнтів.

 

І Олександр Лінчевський, і Уляна Супрун назвали слова вирваними з контексту.

 

"Історія зі звітом Рахункової палати колись увійде в підручники як прекрасний приклад інформаційної атаки з використанням маніпуляцій та брехні", – коментувала Супрун.

 

11.06.2018