Іспанія прийме до себе біженців, котрих раніше відмовилися прийняти Італія і Мальта.

Іспанська влада оголосила, що готова прийняти рятувальне судно Aquarius з 629 мігрантами на облавку, яке стоїть біля берегів Сицилії.

 

 

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, який очолив уряд країни менш як два тижні тому, розпорядився відкрити для врятованих біженців порт Валенсії. «Наш обов'язок – допомогти уникнути гуманітарної катастрофи і запропонувати безпечний притулок цим людям», – йдеться в заяві, поширеній канцелярією іспанського прем'єра, яку цитує телеканал ARD.

 

Корабель Aquarius майже на добу застряг в Середземному морі, після того як у неділю, 10 червня, новий міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні відмовився пускати його в італійські порти.

 

Сальвіні, лідер правої партії «Ліга», заявив, що судно з біженцями повинна прийняти Мальта. Але мальтійська влада заявила, що міґранти були підібрані в водах Лівії, а отже, врятовані люди перебувають у визначеній для таких випадків юрисдикції Італії.

 

Корабель Aquarius належить німецькій гуманітарній організації SOS Mediterranee. За її даними, на борту перебувають 15 осіб із серйозними хімічними опіками і кілька людей з гіпотермією. У SOS Méditerranée також повідомили, що серед біженців 123 підлітки без супроводу дорослих, 11 маленьких дітей і сім вагітних жінок. Вони втекли з Еритреї, Гани, Нігерії і Судану.

 

При цьому правозахисники уточнили, що міґрантів зібрали на судно під час шести різних рятувальних операцій, які проводили біля узбережжя Лівії. «Наша мета – висадити в безпечному місці 629 осіб, котрі перебувають на борту Aquarius. Деякі з них були врятовані вчора ввечері за надзвичайно складних умов», – заявила прес-секретарка організації Матільда Овіллен.

11.06.2018