Дональд Трамп виступив за повернення Росії до «Великої сімки».

Утім проти такого кроку висловилися майже всі решта учасників G7.

 

 

Про те, щоб Росія була представлена на саміті «Великої сімки», президент США Дональд Трамп заявив перед відльотом до Канади, де відкривається зустріч лідерів семи найбільш індустріально розвинених демократичних країн світу. Саміт розпочав роботу в канадському Квебеку в п'ятницю, 8 червня.

 

«Я люблю нашу країну. Я був найгіршим жахіттям Росії… Але, з урахуванням сказаного, Росія повинна бути на цій зустрічі… Це може не бути політично правильним, але у нас є світ, щоб ним управляти… Вони повинні дозволити Росії повернутись», – наводить цитату Трампа газета The Washington Post.

 

За словами Трампа, «Велика сімка», яка раніше була «Великою вісімкою» і яка «вигнала Росію», «повинна повернути Росію, оскільки Росія потрібна нам за столом перемовин».

 

Всі інші учасники саміту, окрім нового прем’єр-міністра Італії Джузеппе Конте, висловилися проти такої пропозиції глави Білого дому. Бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель ще раніше заявила, що поки що це неможливо, оскільки «членство в організації несумісне з грубими порушеннями міжнародного права».

 

Господар зустрічі, канадський прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо висловився рішуче проти участі Володимира Путіна в саміті. Він заявив, що Канада блокуватиме ініціативи щодо повернення Росії до цієї організації, допоки Кремль продовжуватиме анексувати Крим.

 

Критично до пропозиції Трампа поставилося й керівництво Європейської Унії. «Сім – це гарне число», – сказав президент Ради ЄУ Дональд Туск незадовго до початку саміту «Великої сімки». Він також зазначив, що Росія вже з усією ясністю продемонструвала свою незацікавленість в форматі G8.

 

Пропозицію американського президента підтримав лише новий прем'єр Італії Джузеппе Конте. Він заявив, що повернення Росії «в інтересах кожного». 

 

Нагадаємо, що Росія була вигнана з G8 після анексії українського Криму в березні 2014 році. Уряд США й інші країни запровадили жорсткі санкції щодо Росії, пов'язані з анексією в Криму, і ці санкції досі залишаються в силі.

08.06.2018