Героям слава!

 

Цієї неділі, 27 травня, у Львові відзначили День Героїв – свято пам'яті всіх борців за волю України. Насправді День Героїв це 23 травня, як у 1941 році постановив Великий збір Організації українських націоналістів, бо саме цього дня у Роттердамі було вбито Євгена Коновальця (1938-го). Тоді ж обумовлювалося, що саме у травні пішли з життя «кращі сини України XX століття»: Микола Міхновський, Симон Петлюра та Євген Коновалець. Традицією є також і перенесення урочистостей на найближчу неділю. 

 

До здобуття Україною незалежності День Героїв відзначали підпільно. Він і досі не має офіційного державного статусу свята, однак у Галичині його проводять за підтримки місцевого самоврядування. 

 

 

"Герой – це аристократ духу, це людина, яка віддає себе. Сьогодні тут, між нами, є дуже багато людей, які за покликом долі пішли захищати нашу державу. Ми повинні пам’ятати кожного дня, що ми сьогодні живемо і маємо можливість працювати тільки завдяки тому, що хтось віддав своє життя", – сказав під час учорашніх урочистостей міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Основною подією недільного святкування стала велелюдна хода від пам'ятника Степану Бандері до площі перед пам'ятником Тарасові Шевченку.  В колоні ішли ще живі ветерани УПА, репресовані комуністичним режимом, та воїни російсько-української війни. А ще багато молоді, яка шанує героїв – тих, які віддали своє життя за Україну багато років тому, і тих, хто готовий до цього подвигу сьогодні на сході країни.

 

 

 

 

 

 

 

 

28.05.2018