Джину Гаспел затверджено на посаді директора ЦРУ.

Вона стала першою жінкою, котра очолила цю легендарну американську спецслужбу.

 

 

У четвер, 17 травня, щодо кандидатури Джини Гаспел відбулося голосування в Сенаті США. Її підтримали 54 законодавці, 45 – виступили проти. Про це повідомило видання The Washington Post.

 

Джина Гаспел прослужила в ЦРУ 33 роки. Під час служби вона, зокрема, працювала під прикриттям в Росії і в Центральній Азії, пізніше очолювала секретну в'язницю ЦРУ в Таїланді, неподалік від Бангкока, відому під назвою «Котяче око».  В останні роки вона працювала на посаді заступника директора спецслужби. 

 

До більшості демократів, які виступили проти затвердження її кандидатури, долучилися сенатори-республіканці Ренд Пол і Джефф Флейк. Сенатор Джон Маккейн, котрий відчув на собі тортури і знущання під час перебування у в'єтнамському полоні, напередодні голосування закликав відхилити кандидатуру Гаспел через її участь в програмі ЦРУ щодо застосування надмірно жорстких методів ведення допитів. Сам Маккейн, котрий проходить зараз курс лікування від раку в Арізоні, не був присутнім на голосуванні.

 

При цьому кілька сенаторів-демократів – в їхньому числі заступник голови комітету з розвідки Марк Ворнер, Джин Шхін, Джо Манчін і деякі інші – висловилися за затвердження кандидатури Гаспел.

 

Нагадаємо, що її кандидатуру запропонував президент Дональд Трамп. 61-річна Джина Гаспел заступить на посаді директора ЦРУ Майка Помпео, котрий очолив Державний департамент США.

18.05.2018