Колишній радник Дональда Трампа допомагав російському бізнесу обходити санкції.

Мовиться про працівника передвиборчого штабу чинного президента США Брайна Ланзу.

 

                                                      Брайн Ланза

 

Екс-радник президента США Брайн Ланза (Bryan Lanza) допомагав (і продовжує це робити) російській компанії En+ домогтися скасування американських санкцій, під які вона потрапила з минулого місяця. Про це повідомив телеканал CNN.

 

Ланза був близьким до Трампа під час передвиборчих перегонів і на перехідному етапі між виборами й інавґурацією. Нині він працює генеральним директором вашінґтонського відділення міжнародної лобістської фірми Mercury Public Affairs LLC. Утім, за даними телеканалу, Ланза, як і раніше, перебуває в постійному контакті з високоранговими працівниками Білого дому.

 

Компанія En+ керує активами в сферах енергетики та кольорової металургії російського олігарха Олега Дерипаски, котрий потрапив у «чорний список» американських санкцій. Ланза формально репрезентує голову ради директорів En+ колишнього міністра енергетики Великої Британії лорда Ґреґорі Баркера (Gregory Barker), а не безпосередньо Дерипаску.

 

Компанія, згідно з повідомленнями, намагається скоротити пайову участь в ній близького до Володимира Путіна олігарха, щоб просити про скасування санкцій. Таке, згідно з американським законодавством, стане можливим, якщо в Дерипаски залишиться менш як 50 відсотків акцій En+ Group. Санкції запроваджено в зв'язку зі звинуваченнями про втручання Росії у вибори президента США в 2016 році.

 

До речі, телеканал CNN нагадав про ще одного колишнього радника Трампа Джона Свіні (John Sweeney), колишнього конгресмена-республіканця від Нью-Йорка. Той заробив понад 200 тисяч доларів, репрезентуючи формально швейцарську фірму Nord Stream 2 AG, яка є дочірнім підприємством «Газпрому».

14.05.2018