США і Німеччина підтвердили спільну позицію щодо санкцій проти Росії.

Підтвердження пролунало під час перемовин американського президента Дональда Трампа і бундесканцлерки Німеччини Анґели Меркель.

 

 

Американсько-німецький саміт проходив в Овальному кабінеті Білого дому. Перед початком розмов під час короткого брифінгу для преси президент Трамп підтвердив, що на порядку денному перемовин: міжкорейський мирний процес, іранська тема, інші проблеми міжнародної безпеки, економічні питання.

 

Пізніше, на спільній прес-конференції, президент Трамп наголосив на важливості американсько-німецької кооперації в сфері залагодження міжнародної безпеки, євроатлантичної співпраці та економіки. Разом з тим, Трамп ще раз заявив про важливість того, щоб всі країни-члени НАТО робили достатній внесок на потреби колективної оборони Альянсу. Про це повідомило видання  Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Канцлерка Німеччини, відзначивши стратегічний характер союзних відносин Німеччини і США, своєю чергою, звернула увагу на різницю підходів Берліна і Вашингтона щодо чинної ядерного угоди з Іраном. Відомо, що президент Трамп до 12 травня має вирішити питання про вихід з міжнародного договору 2015 року та про запровадження санкцій проти Тегерана. Перед прибуттям до Вашингтона Анґела Меркель пообіцяла, що постарається вплинути на позицію президента Трампа в цьому питанні.

 

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, Трамп і Меркель висловили спільну позицію щодо санкцій проти Росії, мета яких – змусити Москву дотримуватися міжнародного права, поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

 

Окрім геополітичних проблем, великий бізнес в Німеччині стурбований тим, що антиросійські економічні заходи адміністрації Трампа завдадуть німецьким компаніям величезної шкоди. Окрім того, експерти очікували, що Анґела Меркель під час перемовин наполягатиме на тому, щоб Європа була звільнена від американських мит на імпорт сталі та алюмінію.

27.04.2018