Уряд схвалив законопроект про посилення відповідальності за виборчі порушення.

 

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства.

 

Проект закону схвалили на засіданні уряду в середу, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Зокрема, законопроект передбачає, що пріоритет у покаранні за виборчі порушення надаватиметься тим, які впливають на результати виборів. Водночас буде декриміналізовано деякі порушення, які не можуть вплинути на результати виборів. Так, документ пропонує звільнити від відповідальності тих порушників, які повідомлять про факти порушення виборчого законодавства.

 

Також проект закону пропонує запровадити санкцію у вигляді позбавлення волі до двох років за незаконне вкидання бюлетенів, за порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом або спостерігачем, за отримання виборцем неправомірної вигоди за активний або пасивний вплив на результати виборів. Також до шести років позбавлення волі пропонується посилити санкцію за пропозицію виборцю неправомірної вигоди (нині до трьох років). При цім до такої вигоди пропонується включити також спиртні напої та продукти харчування.

 

Крім того, правоохоронці отримають можливість здійснювати негласні слідчі дії для збирання доказів для притягнення до відповідальності осіб за порушення виборчого законодавства. Також уперше вводиться відповідальність за підкуп кандидата.

 

"Ключовою зміною є безповоротність покарання за порушення виборчих прав громадян", – прокоментував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

 

Відкриваючи засідання уряду, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що цей законопроект встановить жорстку відповідальність для тих, хто скуповує голоси, фальсифікує результати виборів.

 

"Ми розглянемо проект закону про відповідальність за порушення виборчого законодавства. Насправді ми маємо підготуватися до чергових виборів Президента навесні наступного року і чергових виборів парламенту, які відбудуться восени наступного року", – заявив прем'єр.

 

Гройсман також висловив сподівання, що ще на цій сесії Верховної Ради закон схвалять народні депутати.

 

11.04.2018