Під час прогулянки у лісі професор знайшов надмогильну плиту бургомистра Станіславова.

 

Професор кафедри філософії, соціології та релігієзнавства Прикарпатського університету Віталій Надурак під час прогулянки поблизу села Рибне неподалік Івано-Франківська знайшов старовинну реліквію – надмогильну плиту колишнього бургомистра Станіславова Артура Німгіна, передає прес-служба Івано-Франківської міськради.

 

«Прогулюючись у лісовому масиві поблизу с. Рибне, біля дороги у рові помітив дві темні плити. Прочитавши напис польською мовою, зрозумів важливість своєї знахідки. Зараз плити перебувають на території КП «Міська ритуальна служба», щоб в подальшому встановити їх в належному місці, а пам’яті бургомистра віддати шану», – ідеться в повідомленні.


Знайдена надмогильна плита бургомистра Артура Німгіна. Фото: Віталій Надурак/Facebook.

 

Із матеріалів краєзнавця Івана Боднарєва дізнаємось, що помер Артур Німгін у листопаді 1933 року та був похований на старому єврейському цвинтарі. На цьому місці згодом збудували кінотеатр «Космос».

 

«Колись плити, що були на єврейському кладовищі, де зараз розміщений кінотеатр «Космос», мешканці тогочасного Франківська використовували з різною метою, зокрема, як бордюри біля дороги. Ймовірно, що ця плита зберігалась просто в когось на дачі, адже недалеко від місця знахідки є дачні масиви. І зараз власник реліквії вирішив її  позбутись», – вважає Віталій Надурак.

 

Постать Артура Німгіна є дещо неоднозначною. Історикам відомо, що бургомистр-єврей кілька разів тікав з міста, остерігаючись погромів. Інші ж розповідають, що він зробив багато корисного для міста. Його політичний стаж є рекордним серед станіславівських бургомистрів: із перервами він господарював у Станіславові близько 23-х років.

11.04.2018