Величезну кількість нових вірусів виявили у риб, жаб та рептилій

 

Вчені виявили понад 200 невідомих науці вірусів. Цікаво, що багато з них належать до категорії, представники якої викликають смертельно небезпечні захворювання, такі як грип чи геморагічна лихоманка. Також науковцям вдалося простежити еволюційну історію цих істоти аж до сотень мільйонів років, коли більшість сучасних тварин лиш почали з’являтися.

Результати дослідження, опубліковані 4 квітня онлайн в журналі Nature, в майбутньому дозволять вченим ідентифікувати РНК-віруси, які можуть бути небезпечні для людини, – каже Міа Брайтбарт, вірусолог з Університету Південної Флориди у Санкт-Петербурзі.

 

Оскільки РНК-віруси викликають велику кількість захворювань у людей і домашньої худоби, дослідники вивчали передусім ті з них, які заражають ссавців і птахів. Проте щоб краще збагнути еволюцію РНК-вірусів, їх довелося звернутися і до інших класів хребетних, зокрема риб, амфібій та рептилій.

 

Сьогодні вже з’явилося розуміння, що РНК-віруси набагато численніші та поширеніші, ніж вважалося, – каже вірусолог з Сіднейського університету в Австралії Едвард Гольмс. Значна кількість цих організмів ускладнює оцінку того, які з них можуть бути небезпечними для людини.

 

У попередніх дослідженнях вчені виявили РНК-віруси у тритонів та саламандр, але досі майже нічого не було відомо про віруси, які заражають амфібій, рептилій та риб. Тож Гольмс з колегами проаналізували приблизно 190 видів цих істот, починаючи від безщелепних риб, таких як міноги, які мало змінилися порівняно зі своїми далекими предками, й аж до рептилій, наприклад черепах. Аналізуючи зразки РНК, добуті з їх кишок, печінки, легень та жабер, команда відкрила 214 невідомих науці РНК-вірусів.

 

Більшість належить до родини вірусів, що заражають птахів та ссавців. Більшість належить до родини вірусів, що заражають птахів та ссавців. Наприклад, в деяких рибах живуть віруси, які споріднені з вірусом Ебола, що викликає смертельну хворобу у людей. Утім, це автоматично не означає, що вони несуть загрозу, адже люди і риби настільки відрізняються, що віруси, які заражають одних, не зможуть заразити іних, – каже автор дослідження.  

 

Річ у тім, що більшість РНК-вірусів еволюціонували зі своїми хазяїнами протягом мільйонів років. Коли вчені збудували еволюційне дерево для нововиявлених РНК-вірусів і порівняли їх з деревом їх хребетних носіїв, вони виявили, що їхні еволюційні історії майже віддзеркалювали одна одну. Команда дійшла висновку, що коли хребетні вийшли з моря на сушу, це саме зробили і їхні мікроскопічні попутники. РНК-віруси, які заражають сьогодні людей, можливо, розвинулися від вірусів, які заражали наших хребетних предків ще 500 млн. років тому.

 

Вчені підозрювали, що РНК віруси дуже давні, оскільки їх виявляли навіть в одноклітинних організмів, таких як амеби, а також у безхребетних, зокрема комах та черв’яків. Але це дослідження доводить це «дуже переконливо», – каже Ерік Делварт, вірусолог з Дослідницького інституту кров’яних систем у Сан-Франциско (Каліфорнія).  

 

Утім, вони лише поверхнево зачіпає величезну кількість і різноманіття вірусів, які існують в природі, – каже співавтор дослідження Юн-Чжень Чжан, вірусолог з Китайського центру контролю і запобігання захворювань в Пекіні. Його команда зібрала зразки переважно з Китаю й шукала нові РНК-віруси, порівнюючи генетичні послідовності з послідовностями вже знаних вірусів. Віруси, чиї РНК-послідовності не схожі на жоден інший вірус, невидимі для аналізу, – каже Чжан. А хребетні, які живуть в інших частинах Землі, можуть бути носіями зовсім інших РНК-вірусів, які ще потрібно відкрити.

 

Giorgia Guglielmi

Huge trove of unknown viruses found in fish, frogs and reptiles

Nature, 4/04/2018

Зреферував Є. Л.

 

06.04.2018