Як старіє ваш пес?

 

Скільки років вашому собаці за людськими мірками? Які фактори сприяють здоров’ю та довголіттю собаки? Вчені нарешті пробують відповісти на ці запитання, але для точних відповідей потрібен масштабний науковий проєкт. 

Credit: Simple Dog Logic.

 

Роками вважалось загальноприйнятим рахувати «собачі роки», множачи «людські» на сім. Тобто однорічне цуценя прирівнювалось до семирічної дитини, а 11-річний пес – до 77-річного пенсіонера. Але насправді все складніше, кажуть експерти.

 

Частково проблема полягає в тому, що хоча люди мають чітку метрику здорового старіння, про «нормальний» темп старіння наших чотирилапих друзів відомо поки що небагато. Великі собаки зазвичай старіють найшвидше, можливо, вдесятеро швидше, ніж люди, тоді як дрібні породи можуть дожити і до двадцяти років, тобто у їхньому випадку один «собачий» рік – це п’ять «людських». 

 

Проєкт «Dog Aging Project», започаткований у 2018 р., сьогодні є найамбітнішим проєктом, що займається питанням довголіття собак. Десятки тисяч тварин усіх розмірів та порід беруть у ньому участь, щоби допомогти науковцям сформувати чіткіше уявлення про старіння собак. За результатами проєкту вчені сподіваються отримати набір інструментів, який дозволятиме ветеринарам з усього світу оцінити, наскільки постарів конкретний пес. Проєкт може пролити світло на секрети довголіття не лише собак, а й, що цікаво, людей. 

 

Науковці детально описали потенційні наслідки «Dog Aging Project» для ветеринарії та наукового розуміння довголіття собак і людей у статті в Nature. Одним з найцікавіших елементів проєкту стане аналіз ДНК найстаріших тварин – «супердовгожителів» собачого світу.

 

«Це дуже великий та амбітний міждисциплінарний проєкт, який може стати потужним ресурсом для ширшої наукової спільноти, – каже Джошуа Ейкі, професор Прінстонського університету та член дослідницької групи проєкту “Dog Aging Project”. – Особисто я вважаю його захоплюючим, адже він дозволить покращити здоров’я як собак, так і, зрештою, людей».

 

«Ми секвенуємо геноми понад десяти тисяч собак, – продовжує дослідник. – У такий спосіб ми створимо найбільшу базу генетичної інформації про собак, яка не лише проллє світло на особливості старіння цих тварин, а й дасть відповіді на фундаментальні питання про їхню еволюцію та приручення».

 

Науковці очікують, що проєкт «Dog Aging Project» триватиме щонайменше десять років. Сьогодні до так званої «зграї» DAP (англ. DAP Pack), як дослідники називають свою вибірку, приєдналися понад 32 тисячі тварин.

 

«Ми формуємо вибірку зі собак різного віку та порід, причому як чистокровних, так і змішаних. Особливо нас цікавлять цуценята та молоді собаки віком до трьох років», – розповідає Вільям Сістлвейв, аспірант Інституту інтегративної геноміки Льюїса-Сіґлера та співробітник проєкту.  

 

Коли собака приєднується до «зграї», її власники погоджуються заповнювати щорічні опитування та надавати метричні дані про свого улюбленця. Деяких людей просять надати мазки зі щік для взяття зразків ДНК.  

 

Дослідники сподіваються виявити специфічні біомаркери старіння собак. Вони очікують, що їхні результати дозволять відповісти і на запитання про особливості старіння людей. Є кілька підстав так вважати. По-перше, собаки з віком відчувають майже усі ті самі функціональні порушення здоров’я, що й люди. По-друге, відносний період життя собаки, коли їй потрібна ветеринарна допомога, майже такий самий, як і в людини. По-третє, – і це найголовніше, – собаки живуть у тому ж середовищі, що й люди. Вплив довкілля є одним із тих факторів, що впливають на старіння, які неможливо дослідити в лабораторних умовах.  

 

«Оскільки собаки перебувають у тому ж середовищі, що й люди, і мають власну систему охорони здоров’я, але живуть набагато менше, ніж ми, вони надають унікальну можливість дослідити, як фактори довкілля та способу життя впливають на його тривалість», – каже доктор Деніел Проміслов, професор Вашингтонського університету та головний науковий співробітник Національного інституту старіння, який фінансує проєкт.   

 

Науковців особливо цікавитимуть триста найстаріших собак у «зграї» і те, чи зможуть вони з'ясувати причини їхнього довголіття. «Для мене найцікавіша частина дослідження – це порівняння ДНК цих “супердовгожителів” із ДНК собак, які доживають до середнього віку для своєї породи. Це перше таке дослідження на собаках», – розповідає Джошуа Ейкі.  

 

Більше інформації про проєкт «Dog Aging Project» – за посиланням: https://dogagingproject.org

 

What is your dog’s lifespan? You might be surprised

ScienceDaily, 2/02/2022

Зреферував Є. Л.

 

Credit: https://www.barkibu.com/int/en

08.02.2022