Савченко відмовилася проходити "детектор брехні".

 

Народний депутат Надія Савченко відмовилася проходити експертизу на поліграфі для перевірки її показів у кримінальній справі про підготовку державного перевороту та терактів.

 

Про це повідомила прес-служба СБУ.

 

"Підозрювана у присутності експертів відмовилася брати участь у дослідженні, висунувши нові вимоги – надати їй спочатку для ознайомлення всі наявні у слідства матеріали проведених негласних слідчих (розшукових) дій", – зазначили у Службі безпеки.

 

"Ствердження і вимога сторони захисту щодо надання їм всіх наявних у слідства матеріалів для підготовки до проведення експертизи не передбачена жодною статтею Кримінального процесуального кодексу України. Це є виключно спробою введення в оману українського суспільства і представників ЗМІ у нібито зацікавленості Савченко у встановленні істини в цій справі", – прокоментували в СБУ.

 

У спецслужбі звернули увагу на те, що раніше, ще до повідомлення про підозру, Савченко неодноразово публічно висловлювала згоду надати покази з використанням поліграфа.

 

Проведення експертизи доручили експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України. Слідчі дії мали фокусуватися на "перевірці правдивості показань підозрюваної щодо інкримінованих їй злочинів".

 

"Підкреслимо, що проведення психологічної експертизи із використанням поліграфа передбачає конкретні відповіді досліджуваного у формі «так/ні» на поставленні експертом запитання, які сформовані виключно у межах та по суті оголошеної підозри, яка є розпорядженні захисту, самої підозрюваної та представників ЗМІ", – поінформували в СБУ.

 

06.04.2018