Республіканці в Конґресі застерегли президента США від виведення військ з Сирії.

Напередодні під час свого виступу Дональд Трамп заявив, що для США «прийшов час полишити Сирію».

 

 

Впливовий сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем (Lindsey Graham) у неділю, першого квітня, застеріг президента США Дональда Трампа від виведення американських військ із Сирії. Він заявив, що це призведе до відновлення позицій «Ісламської держави» і посилить вплив Ірану на сирійський уряд у Дамаску.

 

«Це буде найгіршим рішенням, яке може ухвалити президент. Ми практично привели "Ісламську державу" до краху. А ви хочете послабити зашморг, вивести американських солдатів», – заявив Ґрем, котрий є членом сенатського Комітету з питань збройних сил, виступаючи в недільній програмі на телеканалі Fox News.

 

Нагадаємо, що минулого четверга, 29 березня, виступаючи в Річфілді, штат Огайо, президент Трамп заявив про намір вивести американських вояків зі Сирії. «Нехай цим займуться інші люди. Дуже скоро, дуже скоро ми покинемо цю країну. Ми повернемося в нашу країну – туди, де ми хочемо бути», – зазначив глава Білого дому.

 

За оцінкою Пентаґону, бойовики «Ісламської держави» втратили близько 98 відсотків території, яку вони утримували в Іраку й Сирії. При цьому військовики попереджають, що ці райони можуть бути знову захоплені, якщо держави, які входять у міжнародну коаліцію, не докладуть зусиль для нормалізації життя мирних громадян і відновлення інфраструктури.

 

За даними аґенції Reuters, радники президента США вважають, що американські війська повинні залишатися в регіоні ще принаймні протягом двох років. На даний час в Сирії перебуває близько двох тисяч американських військовослужбовців.

 

У телеінтерв'ю Ґрем погодився із занепокоєнням радників Білого дому з приводу дострокового виведення військ. «Назріває катастрофа. Сирією все ще бродить понад три тисячі бійців "Ісламської держави". Якщо ми виведемо війська найближчим часом, "Ісламська держава" повернеться, війна між Туреччиною і курдами вийде з-під контролю, і ви віддасте Дамаск іранцям без американської присутності», – застеріг сенатор.

 

Очікується, що на засіданні Ради національної безпеки при Білому домі на початку наступного тижня обговорюватиметься очолювана США кампанія проти «Ісламської держави» в Сирії.

02.04.2018