Галерея мистецтв хоче повернути у фондосховища фрагменти іконостасу з церкви святого Миколая.

 

Із церкви святого Миколая у Золочеві можуть забрати 5 фрагментів іконостасу, що передала храму на зберігання Львівська галерея мистецтв, повідомив парох храму, ігумен монастиря отців василіян отець Августин Шоп’як, передає ЗіК.

 

Львівська галерея мистецтв імені Бориса Возницького передала фрагменти іконостасу на депозит до церкви святого Миколая на п'яь років. Тобто фігури є власністю музею, але перебувають у церкві. Тепер минає термін депозиту і галерея мистецтв вимагає негайно повернути фрагменти іконостасу до музейних фондосховищ.

Цю інформацію підтвердив директор галереї Тарас Возняк: «Якраз зараз минає термін депозиту, на який були передані скульптури. Приблизно місяць тому я підписав звернення до Міністерства культури України з проханням продовжити цей депозит, але отримав відмову. Тому ми змушені дотриматись закону і, за умовами договору про депозит, повернути скульптури до музейних фондів, тому що це – відповідальність галереї і моя особиста відповідальність»

.

Ймовірно, що фрагменти іконостасу за фінансування канівського старости Миколи Потоцького були зроблені саме для цієї церкви послідовником майстра Йогана Пінзеля Антоном Штилем.

 

Міський голова Золочева Ігор Гриньків заявив, що місто проситиме Київ, аби фрагменти іконостасу залишились в храмі.

 

«Вважаю, що скульптури слід передати у власність монастиря Вознесіння ГНІХ Української Греко-Католицької церкви. Маємо добрий досвід – не так давно був причетним до передачі Міністерством культури України у власність римо-католицької громади м. Золочева приміщення монастиря Піярів, що на бульварі Сковороди у Золочеві.

 

Надіслав листа у Міністерство культури України, проводив деякі перемовини у Львові. Шановна громадо, завтра не зможу бути разом із Вами, бо їду із заступником отця-ігумена Августина до Києва, у Міністерство культури, особисто зустрінусь із заступником міністра Тамарою Мазур у справі збереження і передачі у власність скульптур. Ми не можемо зволікати і чекати, поки лист надійде поштою. З нами Бог – і нам обов'язково все вдасться», – повідомив Ігор Гриньків на своїй сторінці в мережі Facebook.

28.03.2018