Дональд Трамп змінює радника з питань національної безпеки.

Герберта Макмастера заступить на вказаній посаді колишній представник США при ООН, а нині аналітик консервативного телеканалу Fox News Джон Болтон.

 

                                                 Джон Болтон

 

Про це американський президент спершу повідомив на своїй сторінці у Twitter, а потім офіційні представники Білого дому поширили відповідні заяви самого Макмастера, керівника адміністрації Білого дому і президента.

 

«Я радий повідомити, що з 9 квітня 2018 року моїм новим радником з національної безпеки стане посланець в ООН Джон Болтон. Я дуже вдячний за службу генералу Макмастерові, котрий виконав велику роботу і назавжди залишиться моїм другом», – написав Дональд Трамп.

 

Згідно з офіційною інформацією Білого дому, «Дональд Трамп і генерал Макмастер дійшли спільного рішення про відставку останнього з посади радника з національної безпеки Білого дому, цьому рішенню передувала довга дискусія і загальне розуміння, що поява нової команди покладе край постійним спекуляціям».

 

За домовленістю з президентом США генерал Макмастер залишиться на своїй посаді ще два з половиною тижні, а потім передасть справи. Нагадаємо, що генерал-лейтенант сухопутних військ збройних сил США Герберт Реймонд Макмастер (Herbert Raymond McMaster) став радником Трампа з нацбезпеки в лютому 2017 року. На цій посаді він змінив Майкла Флінна, котрий пропрацював в ранзі радника лічені дні й був змушений подати до демісії через скандал, пов'язаний із контактами з російським послом. 

 

Як розповів сам Макмастер, він попросив президента США дозволити йому піти на пенсію цього літа, після 34 років служби. Генерал також подякував президенту за честь бути його радником з національної безпеки.

 

Джон Болтон (John Bolton) працював постійним представником США при ООН за президентства Джорджа Буша-молодшого з 2005-го до 2006 року. До того він служив у Держдепартаменті заступником держсекретаря з питань контролю над озброєннями і міжнародної безпеки. Болтон вважався одним із найбільш затятих прихильників війни в Іраку. Нещодавно він закликав завдати удару по КНДР і вийти з ядерної угоди з Іраном. У заяві Білого дому Болтон був названий «одним із найвпливовіших експертів з цілої низки питань у сфері національної безпеки і проблем, що стоять перед країною».

23.03.2018