Орнітолог радить не турбувати лелек.

 

Орнітолог, завідувач наукового відділу Державного природничого музею Національної академії наук України Андрій Бокотей розповів, як поводитися з лелеками, які, попри мороз, почали повертатися на Львівщину, пишуть Варіанти.

 

«Помагати їм не треба. Лелеки прилітають досить часто у такий період, коли можливі морози, снігопади, – для них це не є катастрофою. Для них це трохи складно, але птах великий, морозу не боїться.

 

Птах боїться бути голодним, якщо він тривалий час не зможе знайти собі їжу. Я наголошу на тому, що тривалий час, а день, два, три для лелеки побути голодним і зберегти енергію – це нормально, чіпати їх не варто.

 

Найгірше для них – це коли підходять люди, починають зганяти, лелека дуже багато тратить сили на політ. Цього категорично не треба робити. Птахам можна нести їжу, та ближче 50 метрів до них підходити не треба, тому що вони будуть зриватися і злітати», – розповів орнітолог.

 

Птахів, за словами Андрія Бокотея, можна годувати рибою, але в жодному разі не солоною, м’ясом, тельбухами курей. Але їжа має бути подрібнена, оскільки лелеки не вміють жувати.

 

«Не треба їм давати макаронів, картоплі, каші, – вони це їстимуть, але користі воно не дасть. Аби помітити місце, де є їжа, варто постелити сіно, солому, кукурудзу, – аби вони бачили це місце, аби їжа не провалювалась у сніг», – додав науковець.

 

Також потрібно зважити, чи варто годувати лелек: якщо птахи здорові, сильні, вони будуть стояти, поки не відпочинуть і полетять.

 

«Якщо накласти багато їжі, туди прийдуть бродячі собаки, лисиці – невідомо, чи не перекинуться вони потім на лелек і чи не почнуть їх ганяти. Тому це слід робити дуже виважено. Не варто кидатися їх одразу рятувати. Кілька днів морозу птахам не зашкодять ніяк; хіба якщо буде дуже сильний мороз і лелеки лягають на землю – їм тоді варто допомогти», – зазначив Андрій Бокотей.

 

Директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Руслан Гречаник розповів, що приліт лелек зафіксували у трьох районах – Яворівському, Перемишлянському та Мостиському.

 

Частина лелек, за словами Руслана Гречаника, зимували на Львівщині – на Добротвірській ТЕС.

19.03.2018