Порошенко закликав ЄС відкрито оголосити Росію аґресором.

 

Президент України Петро Порошенко закликав Європейський Союз визнати Росію аґресором та стороною конфлікту на Донбасі.

 

Про це він заявив під час спільного брифінгу з віце-президентом Європейської комісії – високим представником Європейського Союзу із закордонних справ і безпекової політики Федерікою Моґеріні, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Твердо переконаний, що через чотири роки російської агресії проти України вже настав час для Європейського Союзу назвати аґресора аґресором та стороною конфлікту", – зазначив голова держави.

 

Крім того, Президент наголосив, що настав час сприяти наданню державами-членами ЄС оборонної зброї для України згідно з національним і міжнародним законодавством.

 

Петро Порошенко також запросив на Донбас послів політико-безпекового комітету Унії.

 

"Для ознайомлення зі справжньою ситуацією на Донбасі, а також щоб побачити на власні очі, як Росія виконує свою частину зобов’язань за "мінськими домовленостями", я звернувся до пані високого представника з пропозицією відрядити найближчим часом на Донбас другу місію послів політико-безпекового комітету Європейського Союзу", – поінформував Президент.

 

Він нагадав, що перша місія на Донбасі була у вересні 2015 року.

 

Окрім того, голова держави закликав посилити роль ЄС у справі визволення українських заручників, яких утримують на тимчасово окупованій території Донбасу та в російських тюрмах.

 

“Необхідно зробити більш значущою роль європейської дипломатії у справі визволення заручників”, – наполягає Порошенко.

 

У числі "в'язнів Кремля" він згадав, зокрема, Романа Сущенка, Олега Сенцова, кримських татар.

 

Президент наголосив, що прогресу в цьому процесі немає.

 

12.03.2018