Президент вручив Шевченківські премії.

 

Президент України Петро Порошенко вручив Шевченківські премії 2018 року, які були присуджені на підставі подання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

Під час церемонії відзнаку отримали художник Павло Маков за мистецький проект "Втрачений рай"; публіцист Сергій Плохій – за книгу "Брама Європи", композитор Вікторія Польова – за хорову симфонію на канонічні тексти "Світлі піснеспіви" представники творчого об’єднання "Вавилон'13" – режисер Володимир Тихий, оператори Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко та Юрій Грузінов – за цикл історико-документальних фільмів про Майдан 2014 року.

 

Премією також відзначена письменниця Емма Андієвська за книги поезій "Щодення: перископи", "Маратонський біг", "Шухлядні краєвиди", "Бездзиґарний час", "Міста-валети" – пані Емма з поважних особистих причин не змогла бути присутньою на церемонії, повідомила прес-служба АП.

 

 

Президент подякував Шевченківському комітету за вибір лауреатів, а також нагадав слова Івана Багряного про те, як належить втілювати письменникові заповіти. "В березневі шевченківські дні вже далекого п’ятдесят восьмого року Іван Багряний писав, що справжнім пам’ятником Шевченку мають бути не гори глини й ріки липкого єлею, не брили холодного граніту й мертвотної бронзи, а "вогонь свободи, тріумф розкованої нації, здійснення великої ідеї великого Пророка – "своя (українська) хата" й "своя (українська) правда" в ній. Незалежна Україна – найкращий монумент Шевченку", – наголосив Президент.

 

Говорячи про кожного із лауреатів премії, Президент зауважив, що Емма Андієвська, яка належить до найвідоміших митців закордонного українства, народилася в Донецьку. І хоч більшу частину свого життя прожила за кордоном – але "з Україною в серці і для України".

 

Порошенко зазначив, що доктор історичних наук, директор Українського наукового інституту у Гарвардському університеті, автор книги "Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності" Сергій Плохій продовжує справу всесвітньовідомого славіста-мовознавця, історика та критика української літератури Юрія Шевельова. "Це фундаментальне науково-публіцистичне дослідження історії України, видане спочатку англійською, а згодом українською мовами, уже отримало надзвичайно високу оцінку і на Заході, і у вітчизняному науковому середовищі. Європі потрібна об’єктивна наукова правда про Україну", – наголосив голова держави, відзначаючи книгу.

 

"Приємно назвати ім’я ще одного лауреата – композитора Вікторії Польової. На думку музикознавців, її композиції – одні з найкращих у загальній картині сучасної української музики. Українська хорова музика поповнилася справжнім шедевром – хоровою симфонією на канонічні тексти "Світлі піснеспіви", – додав Порошенко.

 

Про Павла Макова, твори котрого експонуються в престижних галереях світу, Президент зазначив: "Метафоричний, з багатьма змістами і значеннями, "Втрачений рай" – це пересторога митця, що можна загубити Батьківщину, якщо вчасно не об’єднатися. Ця пересторога, майстерно втілена виражальними засобами, засвідчує самобутній талант митця. І чому, до речі, нас навчав Тарас Григорович? "Обніміте ж, брати мої, найменшого брата", – ці слова Юрій Шевельов називав "концепцією національного єднання", – зауважив Президент.

 

Особливо голова держави відзначив роботи творчого об’єднання "Вавилон’13", котрі "є творцями сучасного українського документального кіно". "Ви з ризиком для власного життя фільмували переломні події в історії України, ловили на камеру моменти героїзму українців. Я хотів висловити вам, друзі, і всьому творчому об’єднанню "Вавилон’13" вдячність і за мужність, і за високий професіоналізм", – звернувся Порошенко.

 

09.03.2018